aA
Klausimas

Man 23 metai, kontraceptikus pradėjau vartoti dar būdama skaisti dėl labai nereguliarių mėnesinių. Tuomet buvo atliktas hormonų tyrimas (pasirodė, kad per mažai moteriškųjų hormonų) ir paskirti Cilest kontraceptikai. Vartojau apie du metus. Vėliau kita gydytoja pasiūlė vartoti Diane-35, nors oda nebuvo labai spuoguota, padidejęs plaukuotumas - įgimtas. Prieš mėnesį trečia gydytoja pasiūlė vartoti kontraceptiką Jeanine. Tai man kyla klausimas, ar gydytojai užsiima kokių kontraceptikų reklama, ar taip galima juos paskirti tiesiog iš oro, neatliekant jokių tyrimų? O gal jie apskritai nelabai kuo skiriasi?

P.S. Man prieš mėnesį daryta biopsija, kurios rezultatai parode, jog aplink žaizdelę gimdos kaklelyje yra piktybinių ląstelių, ruošiuosi operacijai.

Su pagarba,
Laura

Atsakymas

Miela Laura, gydytojas dažniausiai rekomenduoja pakeisti kontraceptinį preparatą tada, kai moteris turi nusiskundimų dėl vienokio ar kitokio nepageidaujamo kontraceptiko poveikio arba pageidauja tam tikro ypatingo poveikio, kuriuo nepasižymi vartojamos tabletės, bet turi kitos, naujesnės, tobulesnės tableteės. Nemanau, kad gydytojos savo iniciatyva siūlė keisti tabletes. Diane35 yra kontraceptinės tabletės, geriausiai gydančios spuogus ir plaukuotuma del antiandrogeninio poveikio. Jeanine yra visiskai naujas kontraceptikas, taip pat turintis kosmetini poveiki odai ir plaukams, be to, labai gerai toleruojamas: nebuna depresijos ir lytinio potraukio sumazejimo, budingo kitoms tabletems.

Kontraceptinės tabletės skiriamos atsižvelgiant į pageidaujamą papildomą poveikį, nes jos turi daug daugiau privalumų, ne tik kontracepciją. Jokių ypatingų tyrimų, skiriant kontraceptiką, nereikia. Moteris patikrinama ginekologiškai, patikrinamos krūtys, tiriamas gimdos kaklelio tepinėlis.

P.S. Dažniausia gimdos kaklelio problemų priežastis yra herpes ir/ar žmogaus papiloma virusai. Moterys, vartojančios kontraceptines tabletes, šiek tiek dažniau turi gimdos kaklelio patologijas, nes jos dažniau lytiškai santykiauja ir nenaudoja prezervatyvų.

Eugenija

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.