aA
„Manėme, jog važiuojame gaisro gesinti, o ten, pasirodo, verda nelegalus darbas,“ – stebėjosi Vokietijos Kylio miesto gaisrininkai, sureagavę į gyventojų skambutį ir atskubėję į apleistą pastatą, kuriame anksčiau buvo amunicijos fabrikas.
Vokiečiai aptiko du 49 ir 22 metų lietuvius, ardančius vogtus automobilius. Pamatę gaisrininkus, o vėliau ir kriminalistus, jie neslėpė nuostabos. Fabriko halėje pareigūnai rado tris pradėtus ardyti automobilius bei dvidešimties automobilių važiuokles.

Iki šiol Kylio nusikalstamumo tyrimų tarnyba nustatė, kad dešimt automobilių, kurių vertė siekia 300 tūkst. eurų, buvo pavogti Šlėzvigo-Holšteino žemėje. Jų savininkai gyvena Prėce, Hamburge ir Kylyje.

Kai pareigūnai įėjo į šias dirbtuves, jų viduryje stovėjo du automobiliai – vienas beveik išardytas, o kitas dar tik pradėtas ardyti. Ant žemės gulėjo krūva priekinių stiklų.

Viename halės kampe buvo sukrauta daugybė alaus skardinių, šalia – primesta skudurų ir dokumentai, ant viršaus užmestas kelių atlasas. Keli pareigūnai karučiais visą dieną vežiojo detales iš halės į atskirą patalpą, kad būtų galima jas suregistruoti.

„Vagys išardydavo automobilius ir detales gabendavo į Lietuvą. Čia mašinos būdavo surenkamos iš naujo. Pervežamos per sieną detalės būdavo deklaruojamos kaip metalo laužas“, – tvirtino Nusikalstamumo tarnybos atstovas Matthiasas Henningas.

Šia vagystes tiriantis Walteris Schumannas nustebęs kraipė galvą – tiek darbo vagys įdėjo į šį nusikalstamą verslą. Jis pripažino, kad lietuviai dirbo profesionaliai – ne kiekvienas vairuotojas galėtų nustatyti, kad automobilis yra perrinktas.

Kylio nusikalstamumo tyrimų tarnybos ekspertai mano susidūrę su organizuota grupuote.

"Lietuvos rytas"