aA
Jungtinės Amerikos Valstijos ir Didžioji Britanija atidėjo balsavimą dėl Jungtinių Tautų rezoliucijos, kuria Irakui būtų skelbiamas ultimatumas iki kovo 17 dienos nusiginkluoti, arba prieš Iraką prasidėtų karo veiksmai.
Tony Blair ir George W.Bush
Tony Blair ir George W.Bush
© EPA-ELTA
Atidėti karo šalininkus privertė Prancūzijos ir Rusijos gąsdinimas vetavimu bei dar šešių JT narių neapsisprendimas, kurią pusę palaikyti.

Nors JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V. Bušas) pasiryžęs kuo greičiau išspręsti nesutarimus JT Saugumo taryboje ir imtis veiksmų, kurių laukia apie 300 tūkstančių karių, dislokuotų Persų įlankos rajone, JAV ir sąjungininkės nenoriai sutiko atidėti balsavimą bent iki ketvirtadienio ar dar vėliau.

JT Saugumo Taryboje vyksta atvira diskusija, kurioje žodį tarti turi galimybę visų JT narių atstovai; norėta antradienį po pietų arba vėliausiai trečiadienį balsuoti dėl JT rezoliucijos.

George'as W.Bushas grasina karu nuversti Irako prezidentą Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną) su JT palaiminimu arba be jo, bet vis tiek kol kas nesiima karo veiksmų. Nuogąstaujama kad karo politinė kaina gali būti per brangi JAV ir sąjungininkams, pirmiausiai Didžiosios Britanijos ministrui primininkui Tony'iui Blairui (Toniui Blerui).

Saugumo Tarybos konsultacijas pirmadienį užgožė bomba iš Paryžiaus - Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas) tiesiai pareiškė, kad Prancūzija balsuos prieš karą su Iraku. "Nėra jokios priežasties karu siekti mūsų tikslų, tai yra - nuginkluoti Iraką", - sakė prezidentas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Igoris Ivanovas taip pat sakė: "Jei bent viena nuolatinė narė tars "ne", net surinkusi daugumą balsų rezoliucija nebus priimta". Maskva yra apsisprendusi vetuoti bet kurią rezoliuciją, kuri leistų pradėti karą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.