aA
Maltos vyriausybės vadovas Eddie Fenech-Adami (Edis Feneč-Adamis) pirmadienį paskelbė, kad visuotiniai rinkimai šalyje bus surengti balandžio 12 dieną, likus vos keturioms dienoms iki planuojamos iškilmingos dešimties šalių kandidačių stojimo į Europos Sąjungą (ES) sutarčių pasirašymo ceremonijos Atėnuose.
Šeštadienį Maltoje vykusiame referendume 53,6 proc. balsavusių rinkėjų pritarė šio nedidelio Viduržemio jūros salyno narystei ES. Referendumo rezultatai yra teisiškai n eįpareigojantys ir juos turi patvirtinti visuotiniai rinkimai, todėl jie taps paskutiniu, lemiamu išbandymu šios šalies kelyje į turingą Vakarų bloką.

Maltos salynas tapo pirmąja iš dešimties valstybių kandidačių, kurios piliečiai per referendumą pritarė stojimui į ES. Ši buvusi britų kolonija, kurioje gyvena vos 400 tūkst. žmonių ir kuri yra arčiau Afrikos negu Europos, po prisijungimo taps mažiausia išsiplėtusio bloko šalimi.

Po Maltos referendumą kovo 23 dieną surengs Slovėnija, o balandžio 12 dieną - Vengrija. Tikimasi, jog abi šios šalys pritars narystei Sąjungoje. Gegužės mėnesį balsavimas vyks Slovakijoje ir Lietuvoje, birželio mėnesį - Lenkijoje ir Čekijoje, o Estija ir Latvija referendumus rengs rugsėjo mėnesį.

Dešimtoji kandidatė Kipras neketina rengti referendumo dėl narystės ES. Tačiau jei nesutariančioms padalytos salos graikų ir turkų bendruomenėms pavyks susitarti dėl JT taikos pasiūlymo, jos galės tuo pat metu balsuoti tiek dėl salos suvienijimo, tiek dėl narystės ES.

Po referendumų, kad šalys kandidatės galėtų prisijungti, narystės sutartį dar turi ratifikuoti 15 dabartinių ES šalių parlamentai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.