aA
Osamos bin Ladeno teroristų tinklas "al-Qaeda" pajėgus pasigaminti "nešvarių" cheminių ir radiologinių bombų ir veikiausiai yra pasirengęs jas panaudoti, šeštadienį paskelbė laikraštis "The Los Angeles Times", cituojantis Jungtinių Valstijų kovos su terorizmu pareigūnus.
Anot laikraščio, būtent dėl šios informacijos penktadienį šalyje buvo nuspręsta padidinti saugumo lygį.

"Nešvaria" bomba vadinami į radioaktyvias arba chemines medžiagas įsukti įprasti sprogmenys. Ši bomba skirta aplinką ir joje esančius žmones apkrėsti nuodingomis medžiagomis.

"Al-Qaeda" operatyvininkams pavyko pasigaminti tokių bombų, praneša "The Times", remdamasis neįvardytais JAV ir koalicijos partnerių pareigūnais, kurie pateikiamą informaciją grindžia duomenimis, gautais iš žvalgybos Afganistane, pasiklausomų pokalbių ir kvotų.

"Jie neturi priėjimo prie branduolinio (ginklo)", - pasibaigus susitikimui su JAV kontrterorizmo ir Baltųjų rūmų darbuotojais Vašingtone, pasak "The Times", teigė pareigūnas.

"Tačiau jie buvo pajėgūs sukurti taip vadinamų nešvarių bombų. Dar jie atliko kelis eksperimentus su cheminėmis ir biologinėmis (medžiagomis). Turime informacijos, kad jie aktyviai dirba su šiais dalykais", - tvirtino pareigūnas.

Penktadienį JAV vyriausybė dėl galimo teroro išpuolio šalyje įvedė antrą pagal svarbą saugumo lygį ir perspėjo apie galimus naujus "al-Qaeda" grasinimus, susijusius su didžiuliu kariniu pasirengimu Persijos įlankos regione.

Šio vyriausybės sprendimo išvakarėse, ketvirtadienį, Valstybės departamentas užsienyje esančius JAV piliečius perspėjo apie "išaugusį teroro išpuolių pavojų", kurių metu gali būti panaudoti cheminiai ir biologiniai ginklai, o prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracija dar smarkiau ėmė spausti Bagdadą, kad šis atsisakytų turimų masinio naikinimo ginklų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.