aA
Dingo dalis pinigų, Vyriausybės skirtų R.Okuličiaus sūnų mokslui užsienyje.
Vokietijos mokymo įstaiga, priėmusi mokytis tris Panevėžio verslininko Rimanto Okuličiaus sūnus, dvejus metus nesulaukia mokesčio už vaikų gyvenimą ir mokslą užsienyje, bet išsiųsti vaikų namo neketina.

Skola jau pasiekė 88 tūkstančius 602 litus (45 tūkstančius 205 Vokietijos markes).

Šiuos pinigus turėjo sumokėti ne tėvas. R.Okuličiui sūnų mokslas nekainuoja nė lito.

Mokėti už Okuličių gyvenimą užsienyje įsipareigojo Lietuvos Vyriausybė. Toks sprendimas buvo priimtas iš karto po kruvinų įvykių "Svainijos" parduotuvėje per 1996 metų Kūčias.

Tą dieną Panevėžio verslininkas panaudojo ginklą prieš jį aplankiusius reketininkus.

Tėvui Vyriausybė paskyrė apsaugą, jo vaikams - išlaikymą Vokietijoje.

Lydimi tuometinio užsienio reikalų viceministro Jono Rudalevičiaus, verslininko sūnūs į užsienį išvyko 1997 metų pradžioje.

Didžiausią išlaidų dalį sudaro mokestis už gyvenimą bendrabutyje ir sveikatos draudimą. Vaikai per savaitę gauna po 29 litus kišenpinigių. Sąskaitos už mokyklos rengiamas iškylas, mokslo priemones nesiekia tūkstančio litų.

"Aš nežinau, ar valstybė sumokėjo mokyklai už mano vaikų mokslą užsienyje. Mano vaikai po "Svainijos" įvykių buvo išsiųsti mokytis į užsienį ne mano, o Vyriausybės iniciatyva. Man tada tokie dalykai paprasčiausiai mažai rūpėjo, buvau sukrėstas", - tvirtino R.Okuličius.

Pirmaisiais metais Vyriausybės pinigai Vokietiją pasiekė. Vaikų mokslo išlaidoms padengti 1997 metais iš Vyriausybės rezervo fondo buvo paskirta 40 tūkstančių litų.

Praėjusių metų rugsėjo 1 dieną Vyriausybė priėmė nutarimą iš Vyriausybės rezervo fondo paskirti dar 48 tūkstančius litų dviejų R.Okuličiaus vaikų, likusių gyventi užsienyje, sąskaitoms apmokėti. Mokymo įstaiga jų negavo.

Mokyklos direktorius daug kartų kreipėsi į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją prašydamas vykdyti įsipareigojimus, bet pinigų nesulaukė.

"Lietuvos rytas"