aA
Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas susitikimuose su Belgijos federalinio ir prancūzakalbės bendruomenės parlamentų vadovais ragino kaip galima greičiau ratifikuoti Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą bei NATO sutartis.
A.Paulauskas
A.Paulauskas
© DELFI
A.Paulauskas ketvirtadienį susitiko su Belgijos federalinio parlamento Senato pirmininko pirmąja pavaduotoja Sabine de Bethun (Sabina Beten), o penktadienį kalbėjosi su Belgijos federalinio parlamento Atstovų rūmų pirmininku Hermanu de Croo (Hermanu de Kru) bei Belgijos prancūzakalbės bendruomenės parlamento pirmininke Francoise Schepmans (Francuaza Šepman).

Seimo vadovas pokalbyje su H. de Croo išreiškė viltį, kad naujų šalių narių stojimo į ES sutarčių ratifikavimo procesas dabartinėse valstybėse narėse bus baigtas iki šių metų pabaigos arba vėliausiai kitų metų pavasarį. Tokiu atveju, naujosios šalys narės galėtų dalyvauti 2004 metais rengiamuose Europos Parlamento rinkimuose.

H.de Croo pasiūlė užmegzti glaudesnius ryšius tarp Lietuvos ir Belgijos parlamentarų ir parlamentų darbuotojų, kurie Lietuvai leistų perimti ES senbuvės Belgijos patirtį.

Susitikime su S.de Bethun, be stojimo sutarčių ratifikavimo, daug dėmesio skirta ir migracijos problemų aptarimui.

Šiai sričiai Belgijos Senatas teikia daug dėmesio ir glaudžiai bendradarbiauja su kitų šalių parlamentais. Lietuvos Seimas taip pat buvo pakviestas bendradarbiauti šioje srityje.

Belgijos prancūzakalbės bendrijos parlamento pirmininkė teigė mananti, kad jos vadovaujamas parlamentas Lietuvos stojimo į ES sutartį turėtų ratifikuoti iki 2003 metų pabaigos.

Lietuva ir dar devynios šalys kandidatės buvo pakviestos prisijungti prie ES pernai gruodį Kopenhagoje vykusiame ES viršūnių susitikime. Stojimo sutartis šios šalys pasirašys balandžio 16 dieną Atėnuose.

Prisijungimo prie NATO protokolus Lietuva tikisi pasirašyti šį kovą, pasibaigus šiuo metu vykstančiomis techninėms įstojimo derybomis.

ES ir NATO nare Lietuva tikisi tapti iki 2004-ųjų metų vasaros.

Belgijos sostinėje viešintis Seimo pirmininkas taip pat apsilankė Lietuvos ambasadoje Briuselyje, kurioje Belgijoje gyvenančiam Liutaurui Kazakevičiui įteikė Vyčio Kryžiaus ordiną. L.Kazakevičius pagerbtas minint Europos Parlamento 1983 metų rezoliucijos "Dėl situacijos Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje" 20-metį.

Apdovanotasis buvo vienas iš 45-ių Baltijos šalių ir užsienio valstybių gyventojų, kurie 1979 metais paskelbtu memorandumu atkreipė pasaulio dėmesį į okupuotų Baltijos valstybių padėtį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.