aA
Rusijos Valstybės Dūmos gynybos komiteto vadovas Andrejus Nikolajevas mano, kad Rusijos ir Amerikos sutartis dėl strateginių puolamųjų potencialų (SPP) turi būti ratifikuota nepriklausomai nuo padėties Irake.
"Įvykiai Irake - ne pats geriausias fonas sprendimui dėl sutarties ratifikavimo priimti, bet negalima sutapatinti šių dviejų įvykių - ratifikavimas neturi būti siejamas su galimu padėties Irake paaštrėjimu", - pabrėžė A.Nikolajevas ketvirtadienį.

Pasak komiteto pirmininko, Rusija ne mažiau už Jungtines Valstijas suinteresuota, kad šis sprendimas būtų priimtas.

Rusijos ir Amerikos SPP sutartį pernai gegužę Maskvoje pasirašė abiejų šalių prezidentai. Sutartis įpareigoja buvusias šaltojo karo priešininkes iki 2012 metų savo branduolinius arsenalus sumažinti iki 1,7-2,2 tūkst. kovinių galvučių.

Abi šalys šiuo metu turi maždaug po 6 tūkst. kovinių galvučių.

A.Nikolajevas pranešė, kad artimiausiame Dūmos Tarybos posėdyje, kuris numatytas vasario 11 dieną, bus pateiktas įstatymo dėl Rusijos ir JAV strateginių puolamųjų potencialų sumažinimo sutarties projektas, kurį parengė speciali darbo grupė kartu su įvairių jėgos struktūrų ir suinteresuotų žinybų atstovais.

"Šiandien įstatymo projektas visiškai parengtas, ir mes tikimės, kad Dūmos Taryba antradienį (vasario 11-ąją) įpareigos rūmų pirmininką Genadijų Selezniovą įteikti šį variantą Rusijos prezidentui", - sakė komiteto vadovas.

Toliau, pasak A.Nikolajevo, spręs prezidentas: jei Vladimiras Putinas sutiks su šiuo projektu, jis pateiks jį Valstybės Dūmai, ir jokio pagrindo vilkinti sprendimo priėmimą nebus".

Tačiau, priminė A.Nikolajevas, prieš ratifikuojant susitarimą - dėl to jau susitarta - vyks parlamento posėdžiai ir konsultacijos su kolegomis amerikiečiais.

Trečiadienį sutarčiai dėl strateginių puolamųjų potencialų mažinimo vienbalsiai pritarė JAV Kongreso Senato užsienio reikalų komitetas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.