aA
Šiandien Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas raštu kreipėsi į išrinktąjį Prezidentą ir Prezidento inauguracijos komisiją prašydamas atsisakyti planuojamo naikintuvų skrydžio virš Vilniaus miesto per inauguracijos iškilmes, pranešė Vilniaus savivaldybė.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© DELFI
„Karinės galios demonstravimas šiandien yra netoleruotinas, atsižvelgiant į gana įtemptą padėtį pasaulyje, šiomis dienomis gyvenantį realios karo grėsmės akivaizdoje. Be to, tai atgyvenusi valstybės galių demonstravimo tradicija“,- rašoma A.Zuoko kreipimesi.

Savo rašte Vilniaus meras atkreipia komisijos dėmesį į naikintuvų keliamą garsą, kuris akivaizdžiai įtakos vilniečių gyvenimo kokybę. Be to, tokių skrydžių metu labai sunku užtikrinti miesto saugumą. Tai patvirtina ir Krašto apsaugos ministerijos specialistai.

Unikalus Vilniaus senamiestis, įvertintas tarptautiniu mastu, taip pat įpareigoja ypatingai juo rūpintis. Naikintuvų keliama vibracija gali turėti neigiamos įtakos seniesiems pastatams.

Savo rašte Vilniaus meras pažadėjo suteikti reikiamą pagalbą kitiems planuojamiems iškilmių renginiams, kad inauguracijos iškilmės vyktų sklandžiai ir šventiškai.

Komentuodamas Vilniaus mero raštą, R.Pakso atstovas spaudai Aidas Petrošius BNS sakė, jog inauguracinės komisijos narius nustebino toks pavėluotas raginimas, tuo labiau, kad inauguracinės komisijos sudėtyje yra ir Vilniaus savivaldybės, ir Krašto apsaugos ministerijos atstovai. "Toks inauguracijos scenarijus su naikintuvų skrydžiu buvo priimtas vieningai", - tikino A.Petrošius.

"Komisija linkusi sekti pavyzdžiu tokių "atsilikusių" valstybių kaip Prancūzija ar Jungtinės Amerikos Valstijos, kur karinės technikos paradai taip pat vyksta panašiomis progomis. Tai nėra karinės galios demonstravimas, o karinių pajėgų pagarbos atidavimas prezidentui, kuris yra vyriausiasis šalies ginkluotųjų pajėgų vadas", - sakė A.Petrošius.

Atstovo spaudai teigimu, šį sostinės mero raginimą komisija ketina apsvarstyti pirmadienį vyksiančiame inauguracinės komisijos posėdyje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.