aA
JAV valstybės sekretoriaus Colino Powello (Kolino Pauelo) kalba Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje trečiadienį priminė pasaulio bendrijai Karibų krizę, kilusią daugiau kaip prieš 40 metų tarp Vašingtono ir Sovietų Sąjungos.
Soviets
Tada, 1962 metų spalį, JT Saugumo Tarybos posėdyje Niujorke Amerikos delegatui Adlai Stevensonui (Adkajui Stivensonui) pavyko įrodyti, kad SSRS dislokuoja Kuboje vidutinio nuotolio raketas.

Maskvos ir Vašingtono susipriešinimas truko 13 dienų, ir niekada anksčiau branduolinio karo grėsmė nebuvo tokia reali.

Kalbėdamas JT Saugumo Taryboje A.Stevensonas pareikalavo pašalinti sovietines raketas iš Kubos. Atsakydamas į tai, Sovietų Sąjungos atstovas Valerianas Zorinas pareiškė, kad Vašingtonas neturi jokių įrodymų.

"Ambasadoriau Zorinai, jūs neigiate tą faktą, kad SSRS dislokavo ir dislokuoja vidutinio nuotolio raketas bei turi jų paleidimo aikštelių Kuboje? Taip ar ne, nereikia laukti vertimo, taip ar ne?, - paklausė A.Stevensonas.

V.Zorinas atsakė, kad jis ne Amerikos teisme, ir Stevensonas gaus atsakymą į šį klausimą "savo laiku".

Tada Amerikos delegatas parodė 26 nuotraukas, nufotografuotas iš žvalgybos lėktuvų U-2, kuriose buvo aiškiai matyti raketos, dislokuotos Kuboje.

Trečiadienį C.Powellas pateikė JT Saugumo Tarybai savo įrodymų, kad Irakas pažeidžia JT lapkričio rezoliuciją. Tarp šių įrodymų buvo garso įrašų ir nuotraukų iš palydovų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.