aA
JAV administracijos ir Kongreso nariai pareiškė padėką Lietuvai už paramą pastangoms sutramdyti tarptautinį terorizmą ir žada greitą Lietuvos stojimo į NATO sutarties ratifikavimą.
NATO flag
Tokius patikinimus išgirdo Vašingtone viešintis premjeras Algirdas Brazauskas susitikimuose su kongresmenais ir JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoju Richardu Armitage'u (Ričardu Armitidžu).

R.Armitage'as, atvykęs susitikti su A.Brazausku į Lietuvos ambasadą Vašingtone, pareiškė padėką Lietuvai už dalyvavimą antiteroristinėse operacijose ir už Vilniaus dešimtuko grupės pareiškimą, remiantį JAV formuojamą koaliciją ir raginantį Irako vadovą Saddamą Husseiną nedelsiant taikiai nusiginkluoti.

"Atvykau padėkoti už fantastinį Vilniaus dešimtuko pareiškimą", - sakė valstybės sekretoriaus pirmasis pavaduotojas, pastebėjęs, kad jam ypač džiugu viešėti šalies sąjungininkės ambasadoje. "Sunkiu metu sužinai, kas tavo draugas", - atsakė į tai A.Brazauskas.

Kaip skelbta, Vilniaus grupė, vienijanti 10 pakviestų į NATO ir narystės Aljanse siekiančių Rytų ir Vidurio Europos šalių, paragino Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybą imtis visų būtinų priemonių tam, kad būtų sustabdytas Irako keliamas pavojus tarptautinės bendruomenės saugumui ir taikai.

Pats A.Brazauskas, trečiadienį susitikęs su JAV viceprezidentu Richardu Cheney'u (Ričardu Čeiniu), pareiškė, kad valstybės sekretoriaus Colino Powello (Kolino Pauelo) pateikti įrodymai, jog Irakas turi masinio naikinimo ginklų, yra įtikinantys.

Premjeras A.Brazauskas susitikime su R.Armitage'u taip pat paprašė JAV administracijos kuo greičiau oficialiai pripažinti Lietuvą rinkos ekonomikos šalimi. R.Armitage'as patvirtino, jog sprendimas šiuo klausimu rengiamas ir, nors pavėluotai, "Lietuva bus pripažinta tuo, kuo realiai ji yra", pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba. A.Brazauskas dideliam krepšinio mėgėjui R.Armitage'ui įteikė Lietuvos krepšinio rinktinės marškinėlius su 13 numeriu.

"Mes jau esam vienos komandos nariai",- priimdamas dovaną sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas. Susitikimas įvyko trečiadienio vakarą Vašingtono laiku, kai Lietuvoje jau buvo po vidurnakčio, ketvirtadienis. Tą pat dieną įvyko A.Brazausko susitikimai su senatoriais respublikonu Richardu Lugaru (Ričardu Lugaru) ir demokratu Benu Nelsonu, taip pat kongresmenu respublikonu Josephi Pittsu (Džozefu Pitsu). Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas R.Lugaras pabrėžė nematąs kliūčių baigti Lietuvos stojimo į NATO sutarties ratifikavimą JAV Senate šių metų vasarą.

Gavusi pakvietimą į NATO pernai lapkritį, visaverte Aljanso nare Lietuva turėtų tapti 2004-aisiais. Ketvirtadienį Vašingtone A.Brazauskas dalyvaus kasmetiniuose nacionaliniuose maldos pusryčiuose kartu su JAV prezidentu George'u W.Bushu (Džordžu Bušu), viceprezidentu R.Cheney'u (Riačardu Čeiniu), JAV Kongreso nariais bei aukštais pareigūnais iš įvairių pasaulio valstybių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.