aA
Ukarainos parlamentaras nori, kad Parlamento pirmininkas paskelbtų, kurie parlamentarai priklauso masonų organizacijoms.
Slaptažodis
"Ukrainos valstybės vadovybėje yra žmonių, kurie vadovaujasi ne Ukrainos nacionaline idėja, o masonų principais", - pabrėžė Julijos Tymošenko bloko frakcijos narys L.Lukjanenka, kalbėdamas trečiadienį Ukrainos parlamente.

Deputatas pabrėžė, kad "masonams priklauso" Valstybės mokesčių administracijos vadovas Jurijus Kravčenka, pirmasis vicepremjeras Mykola Azarovas, buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kravčiukas, dabartinio prezidento žmona Liudmyla Kučma, buvęs gynybos ministras Oleksandras Kuzmukas, generalinis prokuroras Sviatoslavas Piskunas ir daug kitų.

Vasario 3 dieną spaudos konferencijoje Kijeve Ukrainos socialistų partijos lyderis Oleksandras Morozas pranešė, kad Socialistų partijos, Komunistų partijos ir J.Tymošenko bloko partijos rengia politinį pareiškimą apie tai, kad maždaug 300 aukščiausių valstybės vadovų neva priklauso masonų ložei "Šventojo Stanislovo ordinas".

Jis taip pat parodė žurnalistams knygą, kurioje yra nuotraukų iš iškilmių, kuriose kai kurie aukšti Ukrainos valdžios pareigūnai buvo įšventinti į ordino riterius.

Trečiadienį kalbėdamas Ukrainos parlamente, L.Lukjanenka priminė, kad šiuo metu nagrinėjama teisėjo Jurijaus Vasilenkos, iškėlusio baudžiamąją bylą prezidentui Leonidui Kučmai, byla. Pasak deputato, nurodytą bylą nagrinėja Justicijos tarybos vadovas Sergejus Kivalovas, kuris yra masonų organizacijos narys, ir Justicijos teisingumo narys Valerijus Jevdokimovas, turintis ševaljė statusą.

Ukrainos socialistų partijos lyderis O.Morozas teigė, jog "Šventojo Stanislovo ordiną" laiko masonų lože ir pareikalavo, kad ordinui priklausantys valstybės tarnautojai atsisakytų savo įgaliojimų.O.Morozas patikslino, kad "Šventojo Stanislovo ordino" vadovaujantis organas yra užsienyje.

"Jo aukštoji prakilnybė, Šventojo Stanislovo ordino didysis magistras, sveikina jo Ekscelenciją, pirmąjį Ukrainos prezidentą Leonidą Kravčiuką su įšventinimu į ordino riterius", - perskaitė O.Morozas parašą po viena iš minėtos knygos nuotraukų.

Ta proga opozicinės partijos lyderis sakė, kad Ukrainos vadovai, priklausantys "Šventojo Stanislovo ordinui", turi palikti valstybės tarnybą. "Visi, kurie priklauso masonų ložei, neturi teisės būti valstybės tarnyboje", - sakė O.Morozas.

Masonai - religinis etinis judėjimas, XVIII a. pradžioje susikūręs Anglijoje ir vėliau paplitęs Prancūzijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Rusijoje, Danijoje, Švedijoje, Indijoje, JAV ir kai kuriose kitose šalyse.

Savo ruožtu pirmasis Ukrainos prezidentas L.Kravčiukas sakė, jog "Šventojo Stanislovo ordino" organizacijos, kuriai priklauso nuo 1999 metų, nelaiko masonų lože. "Kokie masonai? Tai blefas ir melas", - pareiškė jis.

L.Kravčiukas ordiną pavadino pozityvia organizacija, kurios tradicijos pradėtos formuoti XVIII amžiuje ir remiamos šiuolaikinių kavalierių.

Deputatas pridūrė, kad Ordinas nuo 1999 metų turi savo atstovybę Ukrainoje - sinjoriją.

Pasak jo, Ordinui priklauso daugelis Ukrainos politikos veikėjų, taip pat verslininkų, užsiimančių labdara. Kaip pavyzdį L.Kravčiukas paminėjo buvusį premjerą, Liaudies demokratių partijos lyderį Valerijų Pustovoitenką ir šalies prezidento žmoną L.Kučmą.

"Šventojo Stanislovo ordiną" įkūrė Lenkijos karalius Stanislovas Augustas Poniatovskis jo globėjui atminti. Ordino sinjorija Ukrainoje buvo įkurta 1999 metais ir nuo tada jos nariais tapo apie 300 aukštųjų šalies vadovų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.