aA
Klausimas

Prašau pakonsultuoti, nes turiu 13 metų sūnų. Neseniai pastebėjau, kad vaiko galva nusėta raudonomis dėmelėmis su balkšvu paviršiumi. Sunerimau. Kreipiausi pas odos daktarą. Tas konsultavo ir pareiškė, kad tai "grybas". Nieko nepaaiškino, tik pasakė, kad bus užsikrėtęs nuo katės ir šuns. Būkit gera, plačiau paaiškinkit, kas tai per liga. Ar nepaveikia kokius organus, kokios gali būti to pasekmės. Gėrėm vaistus EHXAHUCUH, tepam stretamicino tepalu. Dėmelės yra jau kai kur ir visame kūne. Labai nerimauju, laukiu patarimo.

Su pagarba, LAIMA.

Atsakymas

Miela Laima,

grybelinės ligos yra labai dažnos, ypač tarp vaikų, labai gerai, kad kreipėtės pas gydytoją. Tik keista, kad Jums išrašė streptamicino tepalą, šis antibiotikas dažniausiai skiriamas bakterinėms infekcijoms gydyti, o grybelinių susirgimų gydymui taip pat naudojami antibiotikai, tačiau kitokie, negu bakterijų sukeltoms ligoms gydyti. Bet aš nesu gydytoja, todėl naudokite gydytojo rekomenduojamus vaistus, ir tik jeigu nematote pagerėjimo, kreipkitės į kita dermatologą.

Grybelinės odos ligas (mikozes) dažniausiai sukelia dermatofitai. Susirgus šia liga dažniausiai atsiranda rausvų pleiskanojančių ir niežtinčių dėmių. Inkubacines ligos perduodamos labai įvairiai ir trunka nuo keletos dienų iki keliolikos mėn. Liga gali pažeisti odą, plaukuotą galvos dalį, nagus. Gleivine ir vidaus organai pažeidžiami sergant kandidamikoze.

Daugelis egzogeninių ir endogeninių veiksnių padeda plisti grybelinėm ligom, pvz.: sutrūkusi odos apsauginė rūgščiosios plėvelės funkcija, t.y. į šarminę pusę pakitęs odos pH (todėl sergant įvairiom mikozėm, reikia praustis bešarmiais produktais, pvz. Sebamed prausimosi emulsija bei šampūnu kiekvienai dienai, padidėjęs prakaitavimas, sutrikusi medžiagų apykaita (kai sergama cukriniu diabetu ir nutukimu), nusilpusi imuninė sistema bei ilgas įvairių ligų gydymas antibiotikais, hormoniniais preparatais.

Grybelinėm ligom dažniausiai užsikrečiama žmogus nuo žmogaus, žmogus nuo gyvulio ar užkrėstų daiktų, dirvožemio. Šiaip grybelinių ligų yra labai įvairių pagal Jūsų apibudinimus, man tai panašu į mikrosporiją arba trichofitiją, bet šiuo atveju aš nieko negaliu padėti, griežtai laikykitės gydytojo nurodymų.

Dėl šios ligos pasekmių - tai galite nepergyventi - vidaus organu pažeidimų neturėtų būti, viena beda, kad grybelinės ligos labai sunkiai užgydomos, kartais po jų būna odos alerginių reakcijų, bet su šiuolaikine medicina ši liga neturėtų ilgai kankinti.

Sėkmės, Andrėja

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.