aA
Numatoma, jog nauji Baudžiamasis, Baudžiamojo proceso ir Bausmių vykdymo kodeksai įsigalios nuo šių metų gegužės 1 dienos, tačiau tai gali ir neįvykti, jei Seimas nespės laiku priimti jų įgyvendinimui reikalingų teisės aktų, tarp jų - Konstitucijos pataisų.
Gintaras Švedas
Gintaras Švedas
© "Lietuvos žinios"
Seime trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje teisingumo viceministras Gintaras Švedas pripažino, jog kodeksų įsigaliojimas gali būti atidėtas, jei Seimas nepriimtų dviejų esminių teisės aktų - Konstitucijos 118 straipsnio pataisų ir Tarnybos prokuratūroje statuto įstatymas.

Taip pat numatoma priimti naujos redakcijos Prokuratūros įstatymą. Abejonių, ar kodeksai įsigalios nustatytu laiku, pareiškė ir spaudos konferencijoje dalyvavęs Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininko pavaduotojas liberalas Raimundas Šukys.

"Aš abejoju, ar kodeksai tikrai gali sklandžiai įsigalioti. Jeigu matysime, kad gali nukentėti žmogaus teisės, bus rimta diskusija dėl kodeksų įsigaliojimo nukėlimo", - pažymėjo jis.

R.Šukio teigimu, Seime nėra aiškaus politinio sutarimo dėl Konstitucijos pataisos, įtvirtinančios prokuratūros vietą teisinėje sistemoje, priėmimo. Tačiau TTK pirmininkas socialdemokratas Aloyzas Sakalas teigė esąs nusiteikęs opmistiškiau.

"Aš esu šiek tiek didesnis optimistas ir manau, kad kodeksų įsigaliojimo nereikės atidėti", - sakė spaudos konferencijoje TTK pirmininkas.

Jo teigimu, antrasis Konstitucijos 118 straipsnio pataisų svarstymas ir balsavimas numatytas neeilinėje Seimo sesijoje, kurią ketinama sušaukti vasario 24 dieną.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs teisingumo ministras Vytautas Markevičius pareiškė viltį, jog Seimas pritars Konstitucijos pataisoms ir antruoju balsavimu.

Praėjusių metų spalį surengto pirmojo balsavimo metu Konstitucijos 118 straipsnio pataisoms pritarė daugiau kaip 100 parlamentarų. Seime iš viso yra 141 narys. Pataisose numatyta, jog "ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja, valstybinį kaltinimą baudžiamosiose bylose palaiko prokuroras".

Taip pat minėtomis pataisomis siekiama įtvirtinti esamą generalinio skyrimo tvarką, pagal kurią prokuratūros vadovą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu. Nauji Baudžiamasis, Baudžiamojo proceso ir Bausmių vykdymo kodeksai pakeis iki šiol galiojančius dar daug kartų taisytus sovietinius kodeksus.

"Šiais metais laukia išbandymai mūsų visų - ne tik teisininkų, ne tik valdžios atstovų, bet ir visos visuomenės, kadangi visi pradėsime gyventi pagal daugelį visiškai naujų įstatymų visiškai naujai reglamentuojančių teisinius santykius", - pažymėjo teisingumo ministras V.Markevičius.

G.Švedo teigimu, įsigaliojus naujiems kodeksams didžiausi pasikeitimai laukia prokuratūros ir policijos, kurioje vietoje tardytojų ir kvotėjų atsiras ikiteisminio tyrimo tyrėjai. Teismuose taip pat turės būti paskirti ikiteisminio tyrimo teisėjai.

Tikimasi, jog su Europos Sąjungos teisės normomis ir tarptautinėmis žmogaus teisių konvencijomis suderinti kodeksai užtikrins Lietuvoje civilizuotą baudžiamąjį procesą ir bausmių vykdymą. Anksčiau buvo planuota, jog 2000-2002 metais priimti kodeksai įsigalios nuo šių metų pradžios.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.