aA
Antradienį Teksase mirties bausmė įvykdyta Didžiosios Britanijos piliečiui, kuris buvo nuteistas už merginos išprievartavimą ir nužudymą 1986 metais. Didžiosios Britanijos vyriausybei nepavyko sustabdyti egzekucijos, nors ir buvo pradėta teisinė kova dėl DNR tyrimo, kuris neva būtų nuteistąjį išteisinęs.
Mirties bausmė
Tai ne pirmas kartas, kai Teksaso baudžiamoji sistema susiduria su užsienio vyriausybe. Džonui Džekiui Eliotui (John "Jackie" Elliott) mirties bausmė buvo įvykdyta suleidžiant mirtiną injekciją Volso kalėjime Hantsvilyje, Teksaso valstijoje. Dž. Eliotas prieš mirtį netarė paskutinio žodžio. Jis trumpam atsisuko į stebėtojų kamerą, kurioje mirties bausmę stebėjo jo sūnus ir sesuo bei kiti artimieji.

Gydytojas britą mirusiu paskelbė praėjus septynioms minutėms po mirtinos vaistų dozės suleidimo. Kitoje stebėtojų kameroje mirties bausmę stebėjo aukos Džois Mungija (Joyce Munguia) tėvai ir sesuo. Aukos motina įsitikinusi, kad Dž. Elioto mirtis buvo jam per lengva, palyginus su kančiomis, kurias patyrė jo motina.

Dž. Eliotas yra trečiasis britas, nuteistas JAV mirties bausme. Dviem piliečiams mirties bausmė buvo įvykdyta 2002 ir 1995 metais. Teksase šiais metais mirties bausmė jau buvo įvykdyta šešiems žmonėms. Nuo 1982 metų, kai valstybė atnaujino mirties bausmės vykdymą po ketverių metų moratoriumo, Teksase mirties bausmė buvo įvykdyta 296 žmonėms. JAV yra vienintelė demokratinė Vakarų valstybė, kurioje vis dar vykdomos egzekucijos.

Dž. Elioto advokatai iki paskutinės akimirkos tęsė kovą, tikėdamiesi gauti DNR tyrimų rezultatus, kurie galėtų išteisinti jų klientą. Jie teigė, kad tikrieji žudikai buvo prieš Dž. Eliotą parodymus davę liudytojai ir atlikus DNR tyrimą kraujui, rastam ant vieno iš jų batų, būtų išaiškinta, kad kraujas - nužudytos merginos.

Į Teksaso gubernatorių Riką Perį (Rick Perry) kreipėsi Didžiosios Britanijos parlamento nariai, užsienio reikalų ministras Džekas Stro (Jack Straw) ir aukšti dvasnininkai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.