aA
Klausimas

Man 43 metai. Jau būdama 18 –kos turėjau padidėjusį kraujospūdį (140/90). Šiuo metu, nevartojant vaistų kraujospūdis pakyla iki 190/120. Medikai tvirtina, kad vaistus teks vartoti iki “gyvenimo pabaigos”. Tačiau jau ketveri metai man nesėkmingai taikomi vaistai. Vartojau NEBILET, LACIPIL, MONOPRIL, ENAPRIL, BERLIPRIL ir t.t. Bet niekaip negaliu apsiginti nuo nemalonių pašalinių poveikių: nuo vienų vaistų tinsta veidas, nuo kitų kamuoja nesibaigiantis kosulys, nekalbant apie sukeliamą nuovargį, nuotaikos pablogėjimą ir lytinio gyvenimo kokybę.

Šiuo metu pakankamai gerai jaučiuosi jau keletą mėnesių vartodama NORVASC ir jo pakaitalą AGEN. Tačiau pradėjo varginti išbėrimai ant veido: labai nemaži ir niežtintys. Jei trumpam nutraukiu vaistus, išbėrimai po keletos dienų išnyksta. Patarkite prašau, ar verta man dar kankinti savo gydytoją ir prašyti vėl kitų vaistų, nes tiesą sakant, jau ir gėda. Juk daugybė žmonių geria vaistus ir prie visko pripranta. Tiesa, noriu pridurti, kad kraujotakos ligos – mūsų šeimos problema: brolis ir motina persirgę infarktu, sesuo turi tokių pat problemų ir su kraujospūdžiu ir su vaistais.

Patarkite prašau, ką daryti. Rašau tikrai neturėdama vilties ir nebedrįsdama savo problemų sakyti gydantiems gydytojams.

Atsakymas

Savo ligos nereikia gėdintis. Teisingai darote, kad stengiatės reguliuoti kraujo spaudimą. Dažnai taip ir nutinka, kad ilgiau vartojant vaistus pasireiškia pašaliniai reiškiniai. Jums negalima vartoti vadinamųjų AKF inhibitorių, kuriems priklauso minėti monopril, berlipril, enalapril ir nepaminėti – cardace, accupro, ednyt, enarenal, invoril. Nuo norvasc pasireiškia bėrimai veide ir niežulys. Šis vaistas yra vadinamas kalcio antagonistu. Todėl panašūs reiškiniai gali būti ir nuo kitų šios grupės vaistų – lacipilio, diltiazemo, verapamilio, lusopres (bet nebūtinai).

Rekomenduočiau kreiptis į kardiologą, kuris geriausiai žino vaistų veikimą, jų suderinamumą, pašalinį poveikį ir geriausiai parinktų jums tinkamą vaistą. Galite užsiregisruoti pas mus tel. 392777.

Virgilijus Grinius

Smulkesnė informacija

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.