aA
Šiaurės Prancūzijos kurorte Le Tukė antradienį prasidėjusį Prancūzijos prezidento Jacques'o Chiraco (Žako Širako) ir Britanijos ministro pirmininko Tony Blairo (Tonio Blero) susitikimą gali aptemdyti šalių nesutarimai dėl gresiančio karo Irake.
T.Blair
T.Blair
© EPA-ELTA
Penkių ministrų lydimas Britanijos premjeras maždaug vidurdienį atvyko į pajūrio miestelį į visą dieną truksiančius susitikimus su prancūzų kolegomis, po kurių turėtų būti pasirašyti susitarimai dėl kalbų mokymo, imigrantų srauto valdymo bei bendra deklaracija dėl gynybos.

Tačiau, nors abiejų šalių pareigūnai tvirtino susitiksią "akis į akį" labai įvairiais klausimais, neatidėliotinos skubos tarptautiniu klausimu tampa jų skirtingi požiūriai į galimą karinę operaciją siekiant nušalinti nuo valdžios Irako prezidentą Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną).

Pasak britų pareigūnų, T.Blairas pasinaudos susitikimu pamėginti įtikinti J.Chiracą jau artimiausiu metu paremti antrąją JT Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl Irako, teigdamas, jog yra nenuginčijamų įrodymų, jog Irakas tinkamai nebendradarbiauja su JT ginklų inspektoriais.

Londonas tikisi, jog J.Chiracas nusileis premjero įtikinėjimams, genamas tradicinės prancūzų baimės prarasti galimybę dalyvauti svarbiausiose tarptautinėse iniciatyvose. Antroji JT rezoliucija galėtų išreikšti JT paramą JAV vadovaujamai karinei operacijai prieš Bagdadą.

Tačiau diplomatai Paryžiuje sakė, jog tiek pat įmanoma, jog Prancūzijos prezidentas tvirtai laikysis savo dabartinės pozicijos - suteikti daugiau laiko JT ginklų inspektoriams panaikinti Irako keliamą grėsmę.

"Vyksta daugybė mums nepavaldžių įvykių. Chiracas gali būti nenuspėjamas", - sakė vienas britų pareigūnas.

Laikytis savo pozicijos J.Chiracą skatina ir aiškus Prancūzijos bei daugelio Europos šalių gyventojų nepritarimas karo veiksmams be JT rezoliucijos.

Tarp Prancūzijos ir Britanijos paskutiniu metu kilo ir daugiau nesutarimų. Prancūzija pakvietė į šį mėnesį Paryžiuje vyksiantį Afrikos šalių vadovų susitikimą Zimbabvės prezidentą Robertą Mugabe. Britanija tai išvadino sąmoningu jo režimui ES paskelbtų sankcijų pažeidimu.

Padėtį paaštrino pirmadienį laikraščio "Le Monde" straipsnis, kuriame jis paskelbė faksimilę dokumento, neva įrodančio, jog T.Blairo vyriausybė buvo informuota apie kvietimą, tačiau nedrįsta to pripažinti griežtos konservatorių opozicijos ir žiniasklaidos kritikos akivaizdoje.

Laikraščio teigimu, Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos dokumentas rodo, jog užsienio reikalų ministras Dominique'as de Villepinas (Dominikas de Vilpenas) ir Britanijos užsienio reiklaų sekretorius Jackas Straw (Džekas Stro) susitarė, jog Britanija pritars R.Mugabe's pakvietimui mainais į tai, jog sankcijos vėl bus atnaujintos.

Tačiau abiejų šalių pareigūnai tvirtina, jog be šių sunkumų, bendradarbiavimas abpus Lamašo vyksta puikiai, o santykius itin pagerino dviejų svarbių klausimų sprendimas: Kalė uoste buvo uždaryta Sangaro pabėgėlių stovykla bei panaikintas Prancūzijos importo draudimas britų jautienai.

Pasak pareigūnų, abi šalys taip pat tikisi sutvirtinti ES viduje vykstantį bendradarbiavimą gynybos klausimais, pradėtą per viršūnių susitikimą San Malo 1998 metais, tačiau įstrigusį susikirtus požiūriams į Europos greitojo reagavimo pajėgų santykius su NATO.

Šie nesutarimai buvo išspręsti gruodžio mėnesį, ir dabar ES ketina siųsti taikdarių pajėgas į Makedoniją bei Bosniją.

Didžioji Britanija ir Prancūzija taip pat turėtų paskelbti apie ketinimus įsteigti Europos jūrų pajėgas, kuriose nuolatinės parengties sąlygomis budėtų kurios nors iš ES šalių - Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Italijos arba Ispanijos -lėktuvnešis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.