aA
Valstybės kontrolė, įvertinusi kaip 2001 metais Kauno mieste buvo naudojama valstybinė žemė, nustatė, kad valstybinės žemės apskaita nėra patikima.
Vagos
Vyriausiojo valstybinio auditoriaus Gedemino Spūdžio nuomone, valstybinę ir valstybės valdomą žemę, o ypač Laisvos valstybinės žemės fondą, būtina inventorizuoti, suskirstant inventorizuojamus plotus atskirais sklypais, ir šiuos sklypus įregistruoti Nekilnojamojo turto kadastro duomenų registre.

Kaip rašoma antradienį paskelbtame Valstybė kontrolės pranešime spaudai, auditoriai, analizuodami jų atrinktas sutartis, 7-iose valstybinės žemės nuomos ir 2-ose valstybinės žemės pardavimo sutartyse nustatė pažeidimus. Konstatuota, kad Kauno miesto valdyba bendrovei "Ištaka" vieną sklypą išnuomojo pažeisdama Vyriausybės nustatytą tvarką, o kitame sklype ši bendrovė statė namus, neturėdama statybos leidimo.

Gyvenamųjų namų statybos 275-ji bendrija penkerius metus vienuolikoje sklypų statė namus, neturėdama žemės nuomos sutarties. Bendrovė "Rodena", išsinuomavusi valstybinę žemę poilsio namelių statybai, sklype statė gyvenamuosius namus. Bendrovė "Kauno Žalgirio stadionas" futbolo aikštės veją įvardino kaip statinį ir tuo remdamasi nepagrįstai išsinuomavo beveik 19 tūkst. kv. m žemės. Pažeidžiant nustatytas tvarkas buvo išnuomoti 22,2 ha ploto žemės sklypai bendrovei "Dr. Werner Pfeifer Objekt-Entwiklung".

Garažų statybos ir eksploatavimo bendrija "Dauba-2" dalį garažų pastatė ant valstybei priklausančios žemės, net neturėdama jos nuomos sutarties. Bendrovei "Lietuvos kuras" 0,38 ha žemės degalinės statybai buvo išnuomota be aukciono, V.Žalnerausko individualiai įmonei "Polaris" sklypas prekybos paviljonui buvo parduotas be aukciono, o kitas bandymas parduoti sklypą be aukciono buvo sustabdytas audito metu.

Auditoriai konstatavo, kad dažniausiai valstybinė žemė buvo nuomojama 99 metams, remiantis ta aplinkybe, jog nuomininkas joje eksploatuoja statinius. Tačiau neretai statiniai būna fiziškai susidėvėję. Sudarius nuomos sutartį, tie statiniai nugriaunami, o jų vietoje statomi nauji. Tokiu būdu pažeidinėjama Vyriausybės nustatyta žemės įsigijimo tvarka, o valstybė praranda gautinas pajamas.

Valstybės kontrolierius Jonas Liaučius savo sprendime konstatavo, kad Kauno apskrities viršininko administracija nekontroliavo jos naudojimo ir neužtikrino valdymo. Ministrui pirmininkui Algirdui Brazauskui pasiūlyta skirti tarnybinę nuobaudą apskrities viršininkui Valentinui Kalinauskui už padarytus pažeidimus. V.Kalinauskas įpareigotas veiklos trūkumus ir teisės aktų pažeidimus pašalinti per penkis mėnesius, rašoma Valstybės kontrolės pranešime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.