aA
Antradienį į Prancūziją susitikti su prezidentu Jacques'u Chiracu (Žaku Širaku) atskrenda Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras).
Jacques Chirac
Jacques Chirac
Praėjusių metų gruodį šiauriniame Prancūzijos Le Tukė kurorte turėjęs įvykti susitikimas buvo atidėtas, kai per susitikimą Briuselyje tarp abiejų šalių kilo nesutarimų dėl Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio reformos. Nuo to laiko Paryžiaus ir Londono dvišaliai santykiai ne ką tepasitaisė, nes juos tebetemdo nesutarimai dėl Irako, Zimbabvės ir ES politikos klausimų.

Jei Britanija yra pagrindinė Jungtinių Valstijų galimo karo su Iraku sąjungininkė, tai Prancūzija prieštarauja jėgos panaudojimui be Jungtinių Tautų (JT) sutikimo ir netgi grasina Saugumo Taryboje pasinaudoti veto teise šiuo klausimu.

Ketvirtadienį T.Blairas ir dar septynių Europos šalių vadovai paskelbė atvirą laišką, kuriuo patikino, kad sprendžiant Irako krizę vieningai rems Vašingtoną. Ši iniciatyva vertinama kaip akibrokštas Prancūzijai, kuri tradiciškai mėgina lemti bendrąją ES politiką.

Be to, Britaniją įsiutino Prancūzijos sprendimas į vasario antroje pusėje Paryžiuje rengiamą Afrikos viršūnių susitikimą pakviesti žmogaus teises pažeidinėjančios Zimbabvės prezidentą Robertą Mugabe (Robertą Mugabę), kuriam prieš metus buvo uždrausta atvykti į ES.

"Akivaizdu, kad (susitikimas) nebus ypač malonus", - sakė vienas aukštas britų diplomatas Paryžiuje.

Vis dėlto britų ir prancūzų pareigūnai pabrėžia, kad daugelyje sričių dvišalis bendradarbiavimas pagerėjo ir tvirtina, jog T.Blairas ir J.Chiracas supranta, kad įtampa niekam nenaudinga, todėl iš pragmatinių sumetimų stengsis kiek įmanoma pagerinti santykius.

SVARBIAUSIA SUSITIKIMO TEMA - GYNYBOS POLITIKA IR BENDRADARBIAVIMAS

Pasak britų pareigūnų, pagrindine T.Blairo ir J.Chiraco susitikimo tema taps ES gynybos politika bei bendradarbiavimas.

"Sent Malas buvo teorija, o Le Tukė taps praktika", - teigė Britanijos užsienio reikalų vicesekretorius Europos reikalams Denisas MacShane'as (Denisas Makšeinas), turėdamas omenyje 1998-aisiais vykusį susitikimą Prancūzijos Sent Malo mieste.

"Le Tukė susitikimo tvarkaraštyje numatyti ir saugumo klausimai", - teigė susitikimo rengėjams artimas šaltinis.

Dviejų šalių karinis bendradarbiavimas suintensyvėjo praėjusią savaitę, kai Britanija pasirašė naujų lėktuvnešių statybos kontraktą su Prancūzijos bendrove "Thales".

Šaltinio teigimu, kontraktas su kompanija "Thales" yra britų ir prancūzų įsipareigojimo bendradarbiauti ženklas. "Thales" rengiasi statyti du lėktuvnešius kartu su pagrindiniu rangovu "BAE Systems".

Prancūzija svarsto kelis būsimojo lėktuvnešio statybos variantus, įskaitant ir branduoliniu ar įprastu kuru varomus laivus.

Lėktuvnešis būtų statomas arba vien prancūzų jėgomis, arba bendradarbiaujant su Britanija.

Ekspertai šiuo metu Paryžiuje tariasi šiuo klausimu ir savo rekomendacijas birželį pateiks Prancūzijos gynybos ministrei Michele Alliot-Marie (Mišel Aljo-Mari).

Le Tukė vyksiančio susitikimo metu Prancūzijos ir Britanijos lyderiai taip pat aptars praėjusią savaitę priimtus oficialius susitarimus dėl pirmojo Europos Sąjungos taikdarių dislokavimo Makedonijoje kovo mėnesį, kur jie padės čia jau esantiems NATO taikdariams.

Šaltinių teigimu, susitikimo metu gali būti svarstoma galimybė 2004-aisiais pradėti panašią operaciją Bosnijoje, o vėliau net ir už ES ribų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.