aA
Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo tarnybinį patikrinimą, kuriuo įvertins žiniasklaidos paskelbtus faktus apie galimą korupciją šioje žinyboje.
Kartu STT tarnybos vadovas Valentinas Junokas pirmadienį pareiškė, kad ligšioliniai žiniasklaidos paskelbti faktai neleidžia daryti išvados, esą tarnyba tiek korumpuota, kad negali atlikti savo funkcijų.

Gegužės 25-26 dienomis televizijos kanalo TV3 "Žinių" laidoje buvo pateikti dviejų STT pareigūnų - Teisės ir personalo skyriaus viršininko Edmundo Būbelio ir Šiaulių skyriaus vadovo Romualdo Rutkausko - tarnybinių biografijų duomenys. Viename reportažų buvo teigiama, kad dabartinis STT pareigūnas anksčiau buvo susijęs su Kauno nusikaltėliais. Pareigūnai į tarnybą buvo priimti 1997 metais. Laidoje paminėti faktai juos į šias pareigas priėmusiems tuometiniams Vidaus reikalų ministerijos vadovams buvo žinomi, apie tai tuo metu rašė ir spauda.

Per darbo STT laikotarpį nebuvo užfiksuota faktų, dėl kurių galima būtų atleisti šiuos pareigūnus iš užimamų pareigų, teigia V. Junokas.

Pasak STT vadovo, šiuose reportažuose žurnalistai apibendrintai ir nepagrįstai minėtus pavyzdžius įvardijo kaip korupcijos požymius visoje STT, taip pat apkaltino tarnybą nepajėgumu vykdyti jai priskirtas funkcijas.

"STT pareigūnai visiškai pritaria prezidento Valdo Adamkaus susitikimo su STT vadovybe metu bei TV3 reportažuose Seimo kanclerio Jurgio Razmos bei Naujosios sąjungos lyderio Artūro Paulausko išsakytoms mintims, kad su korupcija kovojančios teisėsaugos institucijos turi dirbti tik neabejotinos reputacijos žmonės. Rengiantis dirbti pagal priimto STT įstatymo nuostatas ir paskatinus viešai išreikštu susirūpinimu vykdoma kadrų politika bei galimybe kovoti su korupcija, STT pradėtas tarnybinis patikrinimas, kurio metu bus įvertinti ne tik žiniasklaidos pagarsinti faktai bei visa dabartinė STT situacija", rašoma V. Junoko pareiškime.

STT vadovybė pareiškė sieksianti, kad STT veikla, pasinaudojant visomis naujojo įstatymo suteiktomis galimybėmis, būtų nepriekaištinga bei naudinga Lietuvos visuomenei ir tuo būtų paneigtos neseniai išsakytos abejonės.

Gegužės pradžioje Seimas priėmė STT įstatymą, kuriuo keičiamas Vidaus reikalų ministerijos žinioje buvusios tarnybos pavaldumas. Dabar STT yra atsakinga prezidentui ir parlamentui.

Tarnybos vadovą skiria ir atleidžia prezidentas, Seimui pritarus.

Praėjusią savaitę prezidentas Valdas Adamkus pasiūlė V. Junokui toliau vadovauti reorganizuojamai STT.

1997 metų vasario mėnesį įkurta STT yra atsakinga už kovą su korupcija ir nusikaltimais valstybės tarnybai.

Per keturis šių metų mėnesius STT pareigūnai atskleidė 35 nusikaltimus - 22 valstybės tarnybai (įskaitant 12 kyšio paėmimo atvejų), taip pat išaiškino 37 asmenis, įtariamus nusikaltimo padarymu, iš jų 25 valstybės tarnautojai - prokurorai, muitininkai, policininkai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.