aA
Partija „Tvarka ir teisingumas“ dėlioja kandidatų eiliškumą rudenį dalyvauti parlamento rinkimuose. Sekmadienį už uždarų durų posėdžiaujanti „tvarkiečių“ taryba apsisprendė dėl kandidatų pozicijų sąraše daugiamandatėje rinkimų apygardoje – pirmasis sąraše į Seimą žygiuoja „tvarkiečių“ frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis, jam įkandin parlamentaro mandato sieks sostinės meras Juozas Imbrasas, partijos atsakingasis sekretorius Rimas Antanas Ručys, Seimo narys Remigijus Ačas ir Pagėgių meras Kęstas Komskis.
Evaldas Lementauskas
Evaldas Lementauskas išleistas iš Lukiškių kalėjimo
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)
E.Lementauskas į Seimą panoro pats

Antrąjį penketuką pradeda korupcijos skandale įklimpęs Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, buvęs vicemeras Evaldas Lementauskas. Sąraše jis įrašytas ties 6-uoju numeriu. E. Lementausko kandidatūra išsiskiria tuo, kad politikas partijos sąrašui pasisiūlė pats asmeniškai – tai yra jo neiškėlė joks „Tvarkos ir teisingumo“ skyrius.

E. Lementauskas priklauso Vilniaus Senamiesčio skyriui, kuris į partijos sąrašą dalyvauti rinkimuose daugiamandatėje rinkimų apygardoje siūlė kitus tris asmenis – Viačeslavą Volovojų, Eugenikų Pavilonį ir Vladą Turčinavičių.

Į korupcijos skandalą įkliuvęs politikas DELFI anksčiau yra sakęs, kad dar iki rinkimų ketina atsisakyti sostinės savivaldybės tarybos nario mandato: „Nesu iš tų žmonių, kurie mėgsta sėdėti ant dviejų kėdžių. Rinkimuose dalyvausiu jau ne kaip savivaldybės tarybos narys”. Tapęs kandidatu į Seimą E. Lementauskas įgytų teisinę neliečiamybę, kurią panaikinti galėtų Vyriausioji rinkimų komisija, o išrinkus į Seimą - tik parlamentas. DELFI primena, kad E. Lementauskas, kaip ir kiti du Vilniaus tarybos nariai Gintaras Kazakas ir Audrius Butkevičius, yra įtariamas tarybos nario, konservatoriaus Vido Urbonavičiaus papirkimu.

Tolesnė kandidatų rikiuotė

Po E. Lementausko pavardės „Tvarkos ir teisingumo“ sąraše 7-uoju numeriu įrašytas buvęs Rokiškio meras Egidijus Vilimas, 8-ta Seimo narė Ona Valiukevičiūtė, 9-tas parlamentaras Alfonsas Dailis Barakauskas, 10-tasis – parlamentaras, perbėgėlis iš Lietuvos liaudies sąjungos „Už teisingą Lietuvą“ Julius Veselka.

Ties 11 numeriu įrašyta parlamentaro Vytauto Kamblevičiaus pavardė, 12 – Telšių meras Almantas Petkus, 13 – Seimo narys Vytautas Galvonas, 14 – Rolandas Jonikaitis, 15 – parlamentaras, mėgstąs bėgioti po frakcijas Jonas Ramonas. Praėjusiuose rinkimuose dalyvavęs su „valstiečiais“, vėliau jis pabuvojo „pilietininkų“ ir liberalcentristų frakcijose, Mišrioje parlamentarų grupėje, kol galiausiai atsidūrė pas „tvarkiečius“. J. Ramonas buvo atsidūręs ir etikos sargų akiratyje, jo pavardė minėta suartų kapinaičių skandale.

16 vieta atiteko Seimo nariui Egidijui Klumbiui, 17 – parlamentarui Rimantui Smetonai, 18 – Seimo nariui, buvusiam krikščioniui demokratui Petrui Gražuliui, 19 – buvusiam Krašto apsaugos ministerijos generaliniam inspektoriui, brigados generolo laipsnį užsitarnavusiam Česlovui Jezerskui, 20 – taip pat generolui, buvusiam Priešgaisrinės apsaugos departamento vadovui Kaziui Zulonui, šiuo metu Vilniaus savivaldybėje einančiam Turto departamento vadovo pareigas.

Dauguma sąraše į daugiamandatę apygardą įrašytų politikų Seimo nario mandato sieks ir vienmandatėse apygardose.

Studentų mitinguose ypač aktyviai dalyvaujantis ir Vilniaus universitete užsibarikadavęs Sorbonos universiteto doktorantas Stanislovas Tomas „tvarkiečių“ sąraše gavo 40-tą vietą, tačiau į Seimą jis kandidatuos ir vienmandatėje Klaipėdos Marių rinkimų apygardoje.

Buvęs Lietuvos futbolo rinktinės treneris Algimantas Liubinskas įrašytas 44-uoju, tačiau parlamentaro mandato jis sieks ir Kauno Pramonės apygardoje. Lietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) prezidentui Vytautui Girniui „tvarkiečių“ kandidatų eiliškumo dėlionėje patikėta 37-ta vieta, jis taip pat į Seimą sieks pakliūti ir Kauno Žaliakalnio apygardoje.

DELFI primena, kad partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas kandidatuoti į Seimą negali, nes 2004 m. apkaltos tvarka buvo pašalintas iš prezidento posto už priesaikos sulaužymą. Politikas negali eiti pareigų, kuriose būtina prisiekti Lietuvos Respublikai. Tuo metu pagal Konstituciją Seimo narys prieš pradėdamas eiti pareigas iškilmingai prisiekia būti ištikimi Lietuvos Respublikai, laikytis Konstitucijos ir įstatymų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.