aA
Zoknių mikrorajono gyventojai skundžiasi, kad naktį iš miegų juos žadina nepakeliama smarvė, kurią skleidžia Šiaulių industriniame parke įsikūrę odos perdirbėjai. Nuo smarvės kenčia ir Zokniuose tarnybą atliekantys pasieniečiai, įvairių įmonių darbuotojai.
blogas kvapas, kvėpavimas, nosis
© Corbis
Šiaulietė Vilma tikina dažnai pabundanti dėl nosį riečiančios smarvės. Ji moterį kankina ne tik naktį, bet ir dieną. "Toks jausmas, kad ta smarvė "nusėda" bute ant grindų, o kai vaikštai - vėl sukyla", - pasakojo Vilma.

Dvokas net pykina

Šiaulių pasienio tarnybos rinktinės vadas Vytautas Dabulskis pabrėžia, kad smarvė nuo odos perdirbimo įmonės sklinda jau daugybę metų. Rinktinės pastatas - visai šalia jos. "Daugybę kartų rašėme raštus savivaldybės administracijai ir aplinkosaugininkams. Atvažiuoja, patikrina ir pasako, kad viskas atitinka leistinas normas. Ir toliau kenčiame. Darbuotojai skundėsi, kad dvokas net pykina", - sakė vadas. Pasieniečiai minėtame pastate dirba visą parą. Anksčiau žadėta, kad smarvė bus skleidžiama savaitgaliais arba vakarais, kai čia būna mažiau žmonių. Šiandien visi besiskundžiantieji raginami pakentėti - vietos valdžios liaupsinamas Šiaulių industrinis parkas netrukus pradės veikti visu pajėgumu, o visi nešvarumai esą bus nukreipti nauja trasa.

Zokniškiai minėjo, kad odos perdirbimo įmonę kadaise saugojo vilkšunis, kuris po poros metų nudvėsė apsinuodijęs sunkiaisiais metalais. Tai kuo kvėpuoja žmonės?

Meras neužuodžia

Šiaulių meras Genadijus Mikšys uoliai gina odininkus. "Ne, nesu girdėjęs, kad Zokniuose dvokia. Pirmiausia tai ne odos raugykla, o odos perdirbimo įmonė, - sakė jis LŽ. - Jokios informacijos apie smarvę neturiu. Kad dvokia visi Zokniai - nesąmonė, absurdas!"

Odos perdirbimo įmonės "Odos gaminiai ir Co" direktorius Vytautas Bunikis tvirtino, kad įmonė nieko neleistino nedaro. Išpilamos atliekos yra išvalomos, sanitarinės zonos esą taip pat paisoma. Iki gyvenamųjų namų, anot direktoriaus, - daugiau nei vienas kilometras.

"Pripažįstu, kad nesame saldainių fabrikas, tačiau jokių aplinkosaugos normų nepažeidžiame. Pretenzijas derėtų reikšti nuotekų sistemos savininkams - "Šiaulių vandenims". V.Bunikis aiškino, kad minėta sistema išvedžiota per gyvenamuosius rajonus. Dėl to ir gali kilti baisi smarvė. Direktoriaus teigimu, ši problema jau seniai galėjo būti išspręsta, tačiau visi esą laukia industrinio parko kūrimo pabaigos.

"Reikia šiek tiek pakentėti. Parko nuotekos netrukus bus nukreiptos nauja trasa, kuri neina per gyvenamuosius rajonus", - ramino gyventojus V.Bunikis.

Teks kentėti

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Turskis tvirtino, kad blogiausia, ką odų perdirbėjai skleidžia - kvapas. Odos perdirbimo atliekos aplinkai nepavojingos. Gamyboje naudojamas trivalentis chromas, kuris taip pat nekelia pavojaus žmonių sveikatai. Šią cheminę medžiagą galima sandėliuoti kartu su buitinėmis atliekomis.

Didžiausia smarvė sklinda tada, kai nuo odos šalinamos mėsos liekanos. Pagal aplinkosaugos taisykles jas galima kurį laiką laikyti maišuose. Atliekos pūva ir dvokia. Ateityje planuojama šias atliekas kompostuoti ir iš jų gaminti trąšas.

"Ne kartą tikrinome šią įmonę. Daugiausia nuo jos kenčia pasieniečiai. Galima tik pasiguosti, kad nuotekos netrukus tekės ne pro gyvenamuosius rajonus. Nors ši įmonė saldainiais niekada nekvepės", - teigė K.Turskis.