aA
Didžioji dalis rusų laikė Abchaziją ir Pietų Osetiją nepriklausomomis respublikomis jau gerokai anksčiau nei tai padarė prezidentas Dmitrijus Medvedevas. O paskutinis karas Gruzijoje tik sustiprino šią nuomonę. Tokius rezultatus užfiksavo sociologai iš fondo „Viešoji nuomonė“ (FVN), tiriantys Gruzijos-Abchazijos ir Gruzijos-Pietų Osetijos konfliktą nuo 2001 m.
Garažas Suchumyje, Abchazija
Garažas Suchumyje, Abchazija
© M.Savicko nuotr.
Paskutinį kartą iki 2008 m. rugpjūčio FVN šia tema apklausą darė 2006 m. vasarį. Jau tada Pietų Osetiją Gruzijos dalimi laikė 27 proc. apklaustųjų, tuo tarpu nepriklausoma valstybe – 41 proc.

Šiuo metu respublikos nepriklausomybę pripažįsta 54 proc. rusų, o Gruzijos dalimi ją laiko 23 proc.

Dėl Abchazijos, tai 44 proc. rusų šiandien įsitikinę, kad ji oficialiai yra nepriklausoma valstybė. Beje 7 proc. rusų mano, kad Abchazija yra Rusijos dalis.

2006 m. Abchazijos siekį atsiskirti nuo Gruzijos palankiai vertino 53 proc. apklaustųjų. Dabar tokių – 75 proc. Gruzijos teisumą prieš dvejus metus pripažino 13 proc. rusų, tuo tarpu dabar tokių – tik 5 proc.

Po „Penkiadienio karo“ nuo 53 proc. iki 67 proc. išaugo dalis manančių, jog Rusija turėtų pripažinti Abchazijos nepriklausomybę.

Mažumą, kuri nepritaria šių dviejų respublikų priėmimui į Rusijos sudėtį, daugiausiai sudaro jauni rusai iki 35 metų. Šioje amžiaus kategorijoje prieš Pietų Osetijos prisijungimą prie Rusijos pasisakė 22 proc. apklaustųjų (tarp vyresnių nei 55 m. rusų tokių – tik 11 proc.), prieš Abchazijos prijungimą pasisakė 24 proc. jaunų ir 12 proc. vyresnių rusų.

Šį skirtumą, pasak Grigorijaus Kertmano, iš dalies lemia nostalgija tarybiniams laikams, kuri yra būdingesnė vyresniajai kartai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.