aA
Kitąmet dešimtokams bus privalomas pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas. Dešimtokai laikys lietuvių kalbos ir matematikos pasiekimų patikrinimo egzaminus. Nuo 2001 metų jie galėjo rinktis, ar baigdami pagrindinę mokyklą nori tikrinti savo žinias. Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius ramina, kad grąžinami egzaminai dešimtokams nėra moksleivių baimės skatinimas.
Varpelis
Varpelis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje A. Monkevičius sakė, kad dėl egzaminų sistemos dešimtokams daug diskutuota, tačiau vyrauja labai aiškus supratimas, kad pagrindinėje mokykloje būtini bent šie du egzaminai.

Jie, anot ministro, atlieka keletą funkcijų. Pirma, egzaminai pratina jauną žmogų atsakingai mokytis.

„Kita vertus, tai svarbu jam pačiam kaip asmenybei. Nes reikia, kad žmogus nuolat pratintųsi įsivertinti, matyti savo tobulėjimo kaitą, pažangą, lyginti ją ir suprasti, ką jis darė vienaip ar kitaip, nuo ko ta pažanga priklausė ir iš to daryti išvadas“, - aiškino A. Monkevičius.

Pasak jo, egzaminai svarbūs ir mokyklų stebėjimui, lyginimui.

„Tai nėra kažkoks baimės dėl rezultatų skatinimas. Atvirkščiai – per šiuos egzaminus norima ieškoti būdų, kad tai būtų suprastas asmenybės įsivertinimas ir baimės faktoriaus čia neturėtų būti“, - tikino A. Monkevičius.

Ministro teigimu, artimiausiu metu su mokinių savivaldos ir mokytojų atstovais turinio ir organizavimo aspektais bus persvarstoma ir brandos egzaminų sistema.

„Tačiau tai neturi būti kažkas staigiai naujo, turi būti tęstinumas. Jeigu kažką keisti, turi būti sutarta, kad dėl šito moksleiviai yra ramūs. Jeigu matome, kad kažką keičiame, dėl to turi būti visų sutarta ir reikalinga“, - pabrėžė ministras.

A. Monkevičius užsiminė, kad reikia rimtai pagalvoti apie lietuvių kalbos egzamino kaitą.

Naujoji egzaminų tvarka numatyta švietimo ir mokslo ministro įsakymu patvirtintame Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo ir brandos egzaminų tobulinimo 2008-2012 m. priemonių plane.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.