aA
Sulaukus pareiškimų, kad pastarosiom savaitėm daugybė civilių žuvo užsienio pajėgų reidų ir oro puolimų metu, prezidento Hamido Karzajaus vyriausybė pareikalavo, kad būtų patikrinti šalyje esantys JAV ir NATO karių daliniai.
Hamidas Karzai
Hamidas Karzai
© Reuters/Scanpix
Pirmadienį publikuotame griežtame pareiškime vyriausybė nurodė savo užsienio šalių ir gynybos ministerijoms peržiūrėti šalyje esančius užsienio karių dalinius, patikrinti jų buvimą šalyje pagal pajėgų susitarimo statusą ir derėtis dėl galimo „civilių taikinių oro puolimų, nekoordinuojamų namų kratų ir nelegalių civilių afganų areštų“ užbaigimo.

Panašu, kad šis pareiškimas yra skirtas abiem tarptautinėms Afganistane veikiančioms pajėgoms: JAV vadovaujamai koalicijai, kuri vykdo prieš terorizmą nukreiptas operacijas ir moko nepatyrusią afganų kariuomenę bei policiją ir Jungtinių Tautų mandatą turinčioms NATO vadovaujamoms pajėgoms, kurių užduotis – užtikrinti saugumą karo nuniokotoje šalyje.

NATO vadovaujamų pajėgų atstovas kapitonas Mike Windsoras teigia, kad jie matė pranešimus žiniasklaidoje, tačiau „kol kas negavo jokio oficialaus pranešimo“.

„NATO misija yra pagrįsta Jungtinių Tautų mandatu ir atliekama Afganistano vyriausybės kvietimu“, - sakė M. Windsoras. JAV vadovaujama koalicija kol kas nepateikė komentarų.

Vyriausybė šį sprendimą priėmė po savaitgalio susidūrimo ir oro puolimų vakariniame Afganistane. Pasak Afganistano pareigūnų, jų metu žuvo maždaug 90 civilių, tarp kurių buvo moterų ir vaikų.

JAV vadovaujamos koalicijos daliniai, teikę paramą afganų specpajėgoms, teigia manantys, kad penktadienį Azizabado kaime Herat provincijoje vykusio reido metu žuvo 25 kovotojai (įskaitant talibų vadą) ir penki civiliai. Iš pradžių JAV koalicija teigė, kad mūšio metu žuvo 30 kovotojų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.