aA
Lietuvoje pradėta mąstyti apie galimą santykių su Baltarusija atšilimą. Šią savaitę Latvijos pajūrio mieste Jūrmaloje vyksiančioje Šiaurės ir Baltijos jūros šalių parlamentų pirmininkų konferencijoje Lietuvos Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas žada siūlyti pagalvoti, ar nevertėtų atsižvelgti į Baltarusijos siunčiamus taikos ženklus ir sušvelninti izoliacijos politiką.
Nesutarimai tarp Baltarusijos, Lenkijos ir Lietuvos
Nesutarimai tarp Baltarusijos, Lenkijos ir Lietuvos
© DELFI
„Dėl Baltarusijos pozicija iš tikro galėtų keistis, kadangi mes pamatėme ryškius naujus faktus – pavyzdžiui, politinių kalinių ir ypač mūsų bičiulio Aleksandro Kozulino paleidimas. Tai nėra paprastas dalykas, tai iš tikrųjų įvykis. Aš manau, kad tas turėtų paskatinti pagalvoti, ar reikalinga tolesnė „kieta“ Baltarusijos izoliacijos politika. Galbūt reikėtų šiek tiek šiuo varžtus atleisti“, - pirmadienį prieš išvykdamas į Jūrmalą sakė Č. Juršėnas.

Panašios pozicijos laikosi ir pas Seimo pirmininką pirmadienį atvykęs užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas. Pasak jo, Baltarusija keičia savo poziciją Vakarų atžvilgiu, todėl tiek Lietuvai, tiek kitoms valstybėms atėjo laikas į juos reaguoti.

„Manau, kad mums reikia taip pat pagalvoti – priimti tuos signalus, kuriuos Baltarusija siunčia“, - sakė ministras, kurio nuomone, reiktų daug ką keisti „politikoje, ekonomikoje, ryšių su Baltarusija santykių srityje“.

Jūrmaloje aštuonių Šiaurės ir Baltijos jūros šalių parlamentų pirmininkai dar žada aptarti Gruzijos ir Rusijos konflikto aktualijas, Lisabonos sutarties likimą bei energetinius klausimus.

Prieš kelias savaites Baltarusijoje į laisvę paleistas buvęs kandidatas į prezidentus, buvęs opozicinės socialdemokratų partijos „Gromada“ lyderis A. Kozulinas. Jis buvo nuteistas penkeriems su puse metų kalėjimo už grubų viešosios tvarkos pažeidimą, kai protestavo prieš prezidento Aleksandro Lukašenkos perrinkimą.

Buvęs Baltarusijos socialdemokratų lyderis kalėjime išbuvo kiek mažiau nei pusę skirto laiko.

Prieš rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka paleido nemažai politinių kalinių. Paleisti A. Kozuliną Baltarusijos vadovą spaudė ir Europos Sąjunga (ES). Pastaroji Baltarusijos atžvilgiu iki šiol taikė izoliacinę politiką, tuo metu Lietuva balansuoja tarp kritinio ir pragmatinio dialogo, mat laikoma, kad Baltarusija yra svarbus kaimynas vien jau dėl 679 km ilgio sienos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.