aA
Vilniaus apygardos prokuratūrai nepavyko pasiekti, kad už penkių mažamečių mergaičių seksualinį prievartavimą ir tvirkinimą 8 metams nelaisvės nuteistam 60 metų Vilniaus gyventojui Leonui Dailidei būtų skirta griežtesnė bausmė – 10 metų laisvės atėmimo. Be to, prokurorai siekė, kad keletą metų mergaites prievartavęs iškrypėlis aukoms sumokėtų po 100 tūkst. Lt – iš viso pusę milijono, tačiau teismas mano, kad ši suma yra per didelė.
Kalėjimas
Kalėjimas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį paliko galioti Vilniaus apygardos teismo gegužę paskelbtą nuosprendį, kuriuo 8 metams nuteistas L. Dailidė savo aukoms privalės sumokėti 65 tūkst. Lt.

Kol nėra atlyginta padaryta neturtinė žala, teismas yra areštavęs prievartautojo butą sostinės Žirmūnų mikrorajone.

L. Dailidė mažas mergaites prievartavo nuo 2001-ųjų rugsėjo iki 2007-ųjų balandžio pabaigos savo bute Žirmūnuose bei miškelyje, prie Neries kranto. Kelioms mergaitėms jis net atsilygino – nupirko saldumynų.

Kai kurios mergaitės jau yra užaugusios ir net turi savo vaikų. Manoma, kad ne visos iškrypėlio aukos sutiko liudyti – esą jos nemalonius gyvenimo įvykius jau ištrynė iš atminties.

Šešerius metus siautėjantis pedofilas buvo sulaikytas 2007-ųjų pavasarį, kai dviejų mergaičių tėvai policijai pasiskundė, kad kažkoks vyriškis nuskriaudė jų mažametes dukras.

L. Dailidei buvo atlikta psichiatrinė ekspertizė, tačiau teismo medicinos ekspertai nustatė, kad vyriškis galėjo suvokti pavojingą nusikalstamos veikos pobūdį bei valdyti savo veiksmus.

Nors L. Dailidei buvo skirta 8 metų laisvės atėmimo bausmė, valstybinį kaltinimą byloje palaikę prokurorai siekė, kad nuteistasis kuo ilgiau būtų izoliuotas nuo visuomenės. Savo skunde Apeliaciniam teismui prokuroras pažymėjo, kad L. Dailidė mažametes mergaites seksualiai prievartavo net keletą metų, nukentėjusiųjų ratas nuolat plėtėsi, todėl pedofilas turėtų būti nubaustas griežtesne bausme.

Teismas nepatenkino ir prokurorų prašymo dėl didesnių ieškinių pritesimo nukentėjusioms mergaitėms.

„Nerealaus dydžio neturtinės žalos priteisimas pažeistų ne tik nuteistojo, bet, tuo pačiu, ir nukentėjusiųjų teisėtus interesus, kadangi nukentėjusiesiems nebūtų realios galimybės gauti neturtinės žalos atlyginimą“, - pabrėžė teismas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.