aA
Spalio 12-ąją vyksiančiuose Seimo rinkimuose ketinančios dalyvauti partijos privalo Teisingumo ministerijai iki rugpjūčio 7 dienos pateikti savo narių sąrašus. Tokių sąrašų nepristačiusios partijos rinkimuose dalyvauti negalės.
Politikai grįžta į Seimą - karikatūra
Politikai grįžta į Seimą - karikatūra
© DELFI
Iki liepos 17 dienos Teisingumo ministerija gavo tik partijos Tvarka ir teisingumas narių sąrašus.

Pagal Politinių partijų įstatymą visos rinkimuose ketinančios dalyvauti politinės partijos ne vėliau kaip prieš 65 dienas iki vyksiančių rinkimų Vyriausybės nustatyta tvarka privalo pateikti Teisingumo ministerijai savo narių sąrašus ir jų kompiuterinę laikmeną. Ministerija informuos Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) apie tai, ar politinės partijos narių skaičius atitinka įstatymo reikalavimus, t.y. ar partija turi ne mažiau kaip tūkstantį narių.

Ministerija per 15 darbo dienų nuo sąrašo gavimo dienos patikrina, ar jis atitinka taisyklių nustatytus reikalavimus. Taip pat tikrinama, ar sąraše partijos narių skaičius atitinka Politinių partijų įstatymo reikalavimus. Patikrinusi pateiktą sąrašą ir nustačiusi, kad sąrašas atitinka taisyklių ir įstatymo reikalavimus, kitą darbo dieną apie tai Teisingumo ministerija praneša VRK.

Jeigu politinė partija pateikia sąrašą vėliau nei numato taisyklėse nurodytas terminas, sąrašas netikrinamas. Jis per 2 darbo dienas grąžinamas jį pateikusiai partijai. Apie tai informuojama ir VRK.

Jei pateiktas sąrašas neatitinka taisyklių nustatytų reikalavimų, ir dėl to neįmanoma nustatyti, ar jame politinės partijos narių skaičius atitinka įstatymo reikalavimus, Teisingumo ministerija nurodo trūkumus ir apie tai raštu praneša sąrašą pateikusiai politinei partijai. Tokiais atvejais siūloma trūkumus ištaisyti. Šie trūkumai turi būti ištaisyti ne vėliau kaip per 7 darbo dienas nuo rašto gavimo dienos.

Jei per nustatytą terminą nurodyti trūkumai neištaisomi, Teisingumo ministerija kitą darbo dieną po nurodyto termino pasibaigimo informuoja VRK, kad negali patvirtinti tos politinės partijos narių skaičiaus atitikimo Politinių partijų įstatymo reikalavimus.