aA
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad šeštadienį buvo sutrikdytas interneto ryšys su institucijos internetiniu portalu bei Elektroninio deklaravimo sistema. Vienu metu siunčiant didelius kiekius užklausimų į VMI portalus, keletui valandų buvo dingęs ryšys tarp VMI ir interneto tiekėjo. Institucijos sistemų darbas nebuvo sutrikdytas, mokesčių mokėtojų duomenys bei kita svarbi informacija visiškai apsaugota ir nepaliesta.
Mokesčių deklaravimas
© DELFI
Apie bandymą pakenkti informuotos specialiosios tarnybos.

Institucijos specialistai, šeštadienį gavę pranešimą, kad sutriko VMI interneto ryšys, kartu su interneto paslaugų teikėju, nustatė, kad trikdžių priežastis – didžiulis vienu metu siunčiamų užklausų kiekis. Nedelsiant buvo užblokuoti serverių adresai, iš kurių buvo siunčiamos užklausos (serveriai, kaip rodo pirminė analizė, yra Rumunijoje), VMI informacinių technologijų specialistai, kartu su paslaugos teikėju, atstatė interneto ryšį.

„Tikėtina, kad tai – iš anksto suplanuotas veiksmas. Mūsų apsaugos sistemos patikimos – jos užfiksavo trikdžius, neleistina veikla buvo sustabdyta, interneto ryšys atkurtas. Galime užtikrinti, kad sistemų darbas nesutrikdytas, mokesčių mokėtojų duomenys apsaugoti“, - pažymi VMI viršininko pavaduotojas Gediminas Vyšniauskis.

Kaip DELFI informavo Ryšių reguliavimo tarnyba, daugiau pranešimų apie vykdomas kibernetines atakas gauta nebuvo.

DELFI primena, jog prieš tris savaites kibernetiniai įsilaužėliai puolė vienos Lietuvos bendrovės serverį, kuriame buvo patalpinta per 300 interneto svetainių. Visos jos kurį laiką buvo paralyžiuotos.

Atsivėrus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos, Lietuvos socialdemokratų partijos, privačių bendrovių interneto puslapius, buvo galima išvysti kūjį ir pjautuvą raudoname fone. Po buvusios Sovietų Sąjungos simboliais įdėtas ir rusiškas tekstas su keiksmažodžiais.

Manoma, kad atakos gali būti susijusios su Lietuvoje įsigaliojusiu komunistinių simbolių draudimu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.