aA
Panevėžio apygardos teismas, išnagrinėjęs apygardos prokuratūros perduotą baudžiamąją bylą dėl pasikėsinimo nužudyti ir kitų nusikaltimų, anksčiau teistam 41 metų biržiečiui V. R. paskyrė valstybės kaltintojo Romualdo Valiulio pasiūlytą 15 metų laisvės atėmimo bausmę. Kartu su juo nuteistam bendrui – 45 metų biržiečiui S. U. paskirta prokuroro pasiūlyta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.
Teismas
Teismas
© Corbis/Scanpix
V. R. buvo kaltinamas pernai birželio 13 d. Biržų rajono Paškučių kaime esančioje sodyboje dėl savanaudiškų paskatų pasikėsinęs nužudyti verslininką A. B., plėšimu, dokumentų pagrobimu ir neteisėtu narkotinių medžiagų įgijimu bei laikymu, jo bendrininkas S. U. – plėšimu ir dokumentų pagrobimu.

Verslininkas buvo sumuštas, sunkiai sužalotas peiliu į kaklą, surištas laidu ir virvėmis. Verslininko pagrobėjai ir kankintojai, atėmę jam galimybę priešintis, pagrobė jo automobilį, dokumentus, pinigus, mobiliojo ryšio telefoną, vestuvinį žiedą ir kitus asmeninius daiktus.

Pagrobėjai nesitikėjo, kad sunkiai sužalotas ir paliktas likimo valiai žmogus išgyvens.

Panevėžio apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų skyriaus prokuroras Romualdas Valiulis, palaikęs valstybinį kaltinimą teisme nagrinėjant šią bylą, teigė, kad kaltinamųjų padarytose nusikalstamose veikose buvo požymių nusikaltimų, numatytų Baudžiamojo kodekso straipsniuose dėl pasikėsinimo nužudyti, plėšimo, dokumentų pagrobimo ir neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis. Kaltinamųjų baudžiamąją atsakomybę sunkinanti aplinkybė yra ta, kad jie veikė kaip bendrininkų grupė.

Pasak prokuroro, abu kaltinamieji buvo susitarę įvilioti nieko neįtariantį pažįstamą verslininką į nuošalią vietą ir jį apiplėšti. Nors kaltinamasis V. R. ikiteisminio tyrimo metu ir teisme nedavė parodymų, tačiau jo vaidmenį šių nusikaltimų padaryme patvirtina bendrininko S. U. ir sutikto sodyboje liudytojo parodymai, kiti byloje surinkti įrodymai.

Prokuroras R. Valiulis, siūlydamas skirti griežtas laisvės atėmimo bausmes, atsižvelgė, kad labai sunkų nusikaltimą padaręs V. R. yra jau 8 kartus teistas, nedirba, charakterizuojamas neigiamai, bendrininkas S. U. teisiamas 6 kartą , nedirba , abu jie veikė kaip bendrininkų grupė.

Šioje byloje buvo pateiktas Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro 5490 litų ir nukentėjusiojo – 70400 litų ieškiniai gydymo išlaidoms ir padarytai žalai atlyginti.

Šioje byloje ikiteisminį tyrimą atliko Biržų rajono policijos komisariato pareigūnai, jį kontroliavo, organizavo ir jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokurorai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.