aA
Lietuvos apeliaciniam teismui ketvirtadienį atvertus už talkininkavimą sovietų okupacinei valdžiai, vykdant lietuvių genocidą, nuteisto Jurgio Navicko (gim. 1930 m.) bylą, jam buvo paskirta medicininė ekspertizė.
Lietuvos apeliacinis teismas
Lietuvos apeliacinis teismas
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)
Teismo ekspertai aiškinsis, ar yra pagrindas J. Navicką atleisti nuo bausmės dėl ligų, kuriomis jis serga, teigiama Apeliacinio teismo pranešime.

Jis ir kitas senyvas Lazdijų rajono gyventojai buvo kaltinami 1949-1952 metais Lazdijų rajone nužudę penkis Lietuvos partizanus ir du jų rėmėjus.

Už genocido vykdymą prieš partizanus J. Navickui pirmosios instancijos teisme buvo skirta 8 metų laisvės atėmimo bausmė, o antrajam vyrui buvo skirtos priverčiamosios medicininės priemonės, o byla jo atžvilgiu nutraukta.

Byloje nurodyta, kad J. Navickas ir kitas vyras, būdami Lietuvos SSR Valstybės saugumo ministerijos (MGB) agentai-smogikai, tyčia vykdė ir padėjo vykdyti pagrindinį sovietų okupacinės valdžios tikslą – fiziškai sunaikinti Lietuvos partizanus.

Prokurorai teigė, kad jie apgaulės būdu įgijo besislapstančių partizanų pasitikėjimą ir juos sušaudė. Vyriškis, kuriam bylą nutraukta ir paskirtos priverčiamosios medicininės priemonės, anksčiau ir pats buvo partizanas, tačiau jį į nelaisvę paėmė ir užverbavo sovietų pareigūnai. Tuo tarpu J. Navickas niekada nebuvo pasipriešinimo kovų dalyvis.

Apeliaciniame skunde J. Navickas prašo jį išteisinti, sušvelninti bausmę arba atleisti nuo jos dėl sunkių ligų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.