aA
Seimo narės, „darbietės" Loretos Graužinienės vyras Julius Graužinis pripažįsta sumokėjęs duoklę už dokumento suklastojimą ir piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi teisiamai Vilniaus miesto vaikų globos namų direktorei Ingridai Gadliauskienei. Trečiadienį teismui liudijęs politikės vyras pareiškė, jog dirbamas globos namų direktoriaus pavaduotoju „neužtarnautai gavo premiją", todėl dalį jos – 300 litų atidavė jį pamaloninusiai viršininkei bei taip elgtis pasiūlė kitiems globos namų darbuotojams.
Julius Graužinis
Julius Graužinis
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)
J. Graužinis – vienas iš septyniolikos liudytojų, Vilniaus miesto 1-ajame apylinkės teisme pasakojęs apie neskaidrias pinigų dalybas globos namuose „Gilė". Dabar jau buvusi šios įstaigos vadovė kaltinama iš darbuotojų ėmusi pinigus už papildomai išmokėtus priedus bei premijas.

Tačiau I. Gadliauskienė neigia buvusių pavaldinių kaltinimus ir tikina tapusi kelių darbuotojų, tarp jų – ir L. Graužinienės vyro – auka.

Moteris teisme pareiškė, kad J. Graužinis globos įstaigoje direktoriaus pavaduotoju ūkio reikalams buvo įdarbintas tarpininkaujant dabar jau buvusiam Vilniaus apskrities viršininkui Gintarui Gibui.

Darbo partijai priklausantis politikas, pasak I. Gadliauskienės, į įstaigą atvežė ir pristatė būsimąjį ūkio dalies viršininką.

Už politikės vyro sumokėtus 300 litų – žodinė padėka

Ikiteisminį tyrimą dėl neskaidrios veiklos „Gilės" globos namuose Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo praėjusių metų vasarą, kai gavo kelių darbuotojų pasirašytus skundus. Juose darbuotojai nurodė, kad direktorei buvo verčiami mokėti duokles už papildomai skirtus priedus, premijas ar suteiktą galimybę dirbti pusantro etato.

Trečiadienį teisme liudijęs J. Graužinis prisiminė, kad per vieną susirinkimą 2006-ųjų pabaigoje I. Gadliauskienė darbuotojams pareiškė, jog yra sutaupiusi įstaigos pinigų, kuriuos esą galėtų padalyti darbuotojams „premijų ar priedų forma".

„Tada visiems pasakiau savo nuomonę, kad reikėtų su direktore pasidalyti pinigus, - teismui sakė J. Graužinis. – Maniau, kad būtų neteisinga, jeigu mes visi gautume, o ji liktų nuskriausta. Po kiek laiko man sekretorė pasakė, kad pinigai jau paruošti, galiu pasiimti buhalterijoje. Kai nuėjau pas kasininkę, jos paklausiau: „Kiek turiu palikti I. Gadliauskienei?" Tačiau man nieko nepasakė, todėl savo kabinete į stalčių padėjau 300 litų".

Pasak aktyvios DP lyderio Viktoro Uspaskicho gynėjos sutuoktinio, po kiek laiko pas jį į kabinetą atėjo direktorė.

„Ji man ištiesė ranką aukštyn delnu, bet nieko nesakė, - J. Graužinis teigė iš karto supratęs, jog turi atiduoti dalį gautos premijos. – Atidaviau tuos 300 litų, beje, už juos ji man dar padėkojo".

J.Graužinis: nemanau, kad papirkinėjau

Dabar jau buvęs direktorės pavaduotojas ūkio reikalams tikino nežinąs, ar kiti darbuotojai irgi dalinosi premijomis su I. Gadliauskiene. Politikės sutuoktinis nemano, kad duodamas duoklę papirko globos įstaigos vadovę.

„Koks čia papirkimas? – teisme stebėjosi vyriškis. – Su tuo visiškai nematau jokio ryšio".

J. Graužinis pripažino, kad gavo „neužtarnautus pinigus", todėl esą ir nusprendęs, jog reikia išmoka pasidalinti su įstaigos vadove. Juoba kad I. Gadliauskienė pati sau premijos negalėjo išmokėti – už gerą darbą premiją ar priedą jai galėjo skirti tik Vilniaus apskrities viršininko administracijos vadovas.

„Visa tai yra šmeižtas, - trečiadienį duodama parodymus Vilniaus miesto 1-ajame apylinkės teisme pareiškė I. Gadliauskienė. – Manau, kad man, kaip įstaigos vadovui, būtų žema daryti tokius dalykus. Labai skaudu, kad yra tokių žmonių, kurie taip šlykščiai su sąžiningai dirbusiu žmogumi sugeba susidoroti. Pakliuvau į pinkles ir dabar turiu įrodinėti savo nekaltumą teisme".

Bylą nagrinėjančio teisėjo Aleno Piesliako paklausta, ar gali būti, kad trečdalis globos namų darbuotojų gali taip jai kerštauti, kaltinamoji nekeitė savo pozicijos: „Taip, jie nori atkeršyti. Tie, kurie liudija prieš mane, arba buvo atleisti, kiti – išėjo iš darbo šalių susitarimu, dar kitiems buvo skirtos drausminės nuobaudos".

Duoklės – vieša paslaptis

Moteris tikino neprisipažįstanti nė dėl vieno iš trylikos epizodų, kuriuos nagrinėja teismas.

Tačiau trečiadienį liudijusi buvusi buhalterė pareiškė, jog globos namuose „niekam nebuvo paslaptis", kad įstaigos vadovei buvo mokama duoklė. Vieni darbuotojai esą mokėjo ir 30, ir 50, ir 100 litų.

„Globos namuose vyravo chaosas ir „bardakas", - buvusi darbuotoja džiaugėsi, kad išėjusi iš darbo pajuto ramybę.

Ar I. Gadliauskienė piktnaudžiavo tarnybine padėtimi bei suklastojo darbo apskaitos žiniaraštį, teismas savo verdiktą gali paskelbti dar šį mėnesį. Ketvirtadienį buvusiai globos namų „Gilė" vadovei valstybinis kaltintojas turėtų pasiūlyti bausmę.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.