aA
Nemažai Lietuvos piliečių išvyksta ieškoti laimės ir geresnio gyvenimo užsienyje, tačiau vis dažniau girdime, kad iš svajonių šalių jie grįžta karstuose. Pasak Užsienio reikalų ministerijos Konsulinės informacijos skyriaus atašė Jolantos Vitkauskaitės, vien pernai Lietuvos diplomatinės atstovybės ir konsulinės įstaigos buvo informuotos apie 386 Lietuvos Respublikos piliečių mirties užsienyje atvejus. Daugiausia šių pranešimų gauta iš Jungtinės Karalystės – 65, Airijos – 41 ir Latvijos – 38.
karstas, mirtis
© Corbis
Dvi skaudžios žinios

Šį savaitgalį Lietuvą pasiekė du pranešimai apie užsienyje nužudytus lietuvius. Vienas jų atskriejo iš Anglijos, antrasis – iš Škotijos. Didžiojoje Britanijoje šalia Linkolnšyro kelio šiukšles valę darbininkai griovyje aptiko mirusio žmogaus kūną. Šalia jo rasti dokumentai leidžia manyti, kad tai - 52 metų lietuvis S.R. Dar baisesnis pranešimas gautas iš Škotijos, ten iš pakrantėje rastų moters kūno dalių (galvos ir rankų) nustatyta, kad auka - 35 metų Jolanta Blėdaitė iš Alytaus.

Moteris gyveno Škotijos prekybos miestelyje Brechine, 24 kilometrai nuo Arbroatho paplūdimio, kur dvi mažametės sesutės žaisdamos ir rado jos galvą ir rankas. Daugiau nužudytos moters kūno dalių buvo rasta prie jūros į pietus nuo Arbroatho.

J.Blėdaitė buvo nekvalifikuota darbuotoja. Škotijoje ji gyveno maždaug pusantrų metų. Lietuvės nužudymu įtariami jos tautiečiai jau sulaikyti. Tai niekur nedirbantis 40 metų Vitas Plytnikas iš Alytaus ir dvidešimtmetis Aleksandras Skydra iš Kauno. Įtariama, kad nužudyti gerą pažįstamą jie ryžosi dėl jos santaupų banke – maždaug 10 tūkst. svarų sterlingų.

Pasmaugė sutuoktinis

Kovo 12-ąją liūdna žinia atskriejo iš olimpinio Lillehammerio miestelio Norvegijoje. Tyčiniu savo žmonos, 25 metų Jurgitos Šimkutės, nužudymu kaltinamas jos 54 metų vyras Filipas Ernstas Rudė. Kaltinimas, pradžioje skambėjęs, kaip kūno sužalojimai, sukėlę mirtį, vėliau buvo perkvalifikuotas į tyčinį nužudymą.

Įvykio liudininkai pasakojo, kad F.E.Rude žmogžudystės dieną atėjo pas kaimyną ir pasakė, jog susipyko su žmona, todėl ją primušė. Vėliau, grįžęs iš kaimynų, rado Jurgitą pasikorusią. Tačiau policija šia versija nepatikėjo.

F.E.Rudė pats iškvietė greitąją pagalbą mirusiai žmonai. Įtariama, kad taip jis bandė įtarimus nukreipti nuo savęs.

Žmogžudystės Didžiojoje Britanijoje

Kovo pabaigoje Peterborough mieste buvo nužudytas 33 metų lietuvis. Sunkiai sužeistas vyras rastas savo namuose po laiptais. Jį aptiko kartu su juo gyvenantis buto draugas, kuris ir iškvietė medikus. Nugabentas į ligoninę po kelių valandų lietuvis mirė dėl patirtų veido ir galvos sužalojimų.

Mėnesiu anksčiau (vasario 28 dieną) Londone buvo žiauriai nužudyta 57 metų Adė Pūkelienė. Kraujo klane gulinti lietuvė buvo rasta netoli savo namų. Jos galvoje žiojėjo daugybė žaizdų. Moteris iškart nuvežta į ligoninę, tačiau medikams jos gyvybės išgelbėti nepavyko. Moteris buvo užpulta grįžtanti iš darbo.

Tragiška šokėjos mirtis

Vasario 24 dieną Italijos visuomenę sukrėtė 27 metų lietuvės šokėjos Oksanos Auškelytės žmogžudystė, įvykdyta Italijos Toskanos provincijoje. „Aš norėjau ją palikti ramybėje, bet ji prigrasino, kad papasakos viską mano sužadėtinei užsienietei, kuri greitai turėjo atvažiuoti į Italiją. Todėl po vakarienės mano bute aš ją nužudžiau“, – po sulaikymo sakė žudikas - 35 metų Andrea Falaschi, gyvenantis Montekantini.

Teigiama, kad, nužudęs merginą, A.Falaschi rado jos kišenėje raktus nuo namo, kuriame ji gyveno. Jis parsivežė iš ten mėlyną lagaminą, į jį įkišo moters kūną, paskui įmetė lagaminą į vieną iš šiukšlių konteinerių. Tada grįžo į namus, sutvarkė butą, pašalindamas nusikaltimo pėdsakus, ir, lyg niekur nieko, išvyko į darbą.

Lagaminas buvo rastas visiškai atsitiktinai, o moters, kuri Italijoje gyveno kelerius metus, tapatybę padėjo nustatyti lagamine likęs laiškas ir etiketė su užrašu „Lietuva“.

Kaip praneša „Toscana TV“, Oksana Auškelytė dirbo šokėja naktiniame bare, o su A.Falaschi susipažino vos prieš dvi savaites iki nelemto vakaro.

Pranešama ne apie visus

Pasak Užsienio reikalų ministerijos Konsulinės informacijos skyriaus vedėjos Jolitos Būčytės, ministerijos turima informacija apie žuvusius ir nužudytus užsienyje asmenis gali būti netiksli, nes kai kuriais atvejais atstovybėms tiesiog nepranešama apie tokius piliečius.

Kiek dar pranešimų gausime apie lietuvius, nužudytus užsienyje, niekas prognozuoti nedrįsta, tačiau, turint omenyje, kad iš Lietuvos šiuo metu yra emigravę jau apie pusę milijono žmonių, pranešimų apie tragišką jų lemtį gali tik daugėti.

Statistikos departamento duomenimis, vien pernai gyventi į užsienio šalis išvyko beveik 14 tūkst. Lietuvos piliečių. Daugiausia jų (3659) apsistojo Jungtinėje Karalystėje, 1616 – Airijoje, 1540 – JAV, 1277 – Vokietijoje, 841 – Ispanijoje, 4920 – kitose šalyse.

„Valstiečių laikraštis“