aA
Vyriausiasis JAV pajėgų vadas Irake generolas Davidas Petraeusas antradienį Kongresui pareiškė, kad saugumo pažanga Irake yra "trapi", ir rekomendavo sustabdyti kareivių išvedimą iš Irako nuo liepos. Jis pateikė ataskaitą apie saugumo padėtį Irake, dėl kurios išsiskyrė įstatymų leidėjų nuomonės.
David Petraeus
© Reuters/Scanpix
Smurto išpuolių pagausėjimas, kurį labai gerai iliustruoja 11 amerikiečių mirtis Irake per pastarąsias dvi paras, vėl pavertė Iraką pagrindine JAV prezidento rinkimų kampanijos tema.

Generolas D. Petraeusas Senato ginkluotųjų pajėgų komitetui teigė, kad, nepaisant saugumo padėties pagerėjimo kai kuriose Irako dalyse, "situacija tam tikrose teritorijose yra nepatenkinama ir jose dar laukia labai daug iššūkių".

"Kaip priminė pastarųjų dviejų savaičių įvykiai ir dėl ko ne kartą esu perspėjęs, pažanga, pasiekta nuo pernai pavasario, yra labai trapi", - teigė vyriausiasis JAV pajėgų Irake vadas.

D. Petraeusas taip pat rekomendavo nutraukti amerikiečių karių išvedimą iš Irako po liepos mėnesio, siekiant išsaugoti Irake pasiektą pažangą. Jis pažymėjo, kad Irako saugume pasiekta "reikšmingos", tačiau "nevienodos" pažangos, ir pridūrė, jog reikės įvertinimo laikotarpio dėl kareivių skaičiaus.

Generolas taip pat pasmerkė Iraną už šalies "žalingą vaidmenį" Irake.

JAV pajėgų vadas Irake ir amerikiečių ambasadorius šalyje Ryanas Crockeris pateikė ataskaitą dėl pažangos Irake Kongreso ginkluotųjų pajėgų komitetui.

Komiteto pirmininkas demokratas Carlas Levinas numatė, kad bus raginama laikinai nutraukti karių išvedimą iš Irako.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.