aA
J.Janonio gatvės pradžioje gyvenantys klaipėdiečiai sukandę dantis kenčia po langais nuolat besirenkančių lėbautojų keliamą triukšmą. Gatvių puotų mėgėjai į J.Janonio gatvės pradžią pradeda rinktis pavakariais. Juos čia vilioja kioskas, kuriame prekiaujama kebabais, ir visą parą dirbanti alkoholinių gėrimų parduotuvė. Apsirūpinę maistu ir gėrimais jaunuoliai suka į greta esančių daugiabučių kiemus. Toks judėjimas šioje vietoje vyksta iki paryčių. Į J.Janonio gatvės pradžią atvažiavusieji automobiliais atsidaro duris, garsiai leidžia muziką.
Alkoholis, degtinė, girtavimas, gėrimas, karikatūra
Alkoholis, degtinė, girtavimas, gėrimas, karikatūra
© DELFI
Gyventojai priversti klausytis ir įkaušusių jaunuolių rietenų, keiksmų, klykavimų, dainų. Viena J.Janonio gatvės 4-ojo namo gyventoja pasakojo, jog naktį prabudo nuo moters verksmo. Pasikūkčiodama klaipėdietė iš nevilties ar girtumo šaukėsi ateivių pagalbos.

Smogė be priežasties

Ten besibūriuojantieji santykius neretai puola aiškintis kumščiais. Tada kenčia ir niekuo dėti praeiviai. Užvakar paryčiais čia nuo nepažįstamųjų nukentėjo dvidešimtmetis.

Apie ketvirtą valandą klaipėdietis ėjo J.Janonio gatve. Staiga nepažįstamas jaunuolis jam be jokios priežasties kumščiu smogė į veidą. Po to 5–7 vaikinų grupė klaipėdietį apmėtė alaus buteliais.

Praeivį nuo įsiūčio pagautų jaunuolių išgelbėjo tuo metu J.Janonio gatvėje patruliavęs policijos ekipažas. Pareigūnai sulaikė du įtariamuosius – aštuoniolikmetį ir septyniolikmetį, gyvenančius Naujakiemio gatvėje. Vaikinai buvo apklausti ir paleisti.

Rytais J.Janonio gatvės gyventojai randa prišnerkštus kiemus. Juose mėtosi tušti buteliai, kebabų maišeliai ir servetėlės, popieriai. Apšlapintos, apspjaudytos būna ir namų sienos.

Išgėrė ir užmigo

Klaipėdos 2-ojo policijos komisariato viršininkas Mindaugas Busilas neslėpė, jog J.Janonio gatvės pradžia yra vienas karščiausių taškų miesto centre.

„Šioje vietoje renkasi jaunimas. Jiems labai patogu, viskas vienoje vietoje – galima ir užkąsti, ir gėrimų nusipirkti visą parą. O vėliau kyla konfliktai“, – tvirtino M.Busilas.

Klaipėdos vyriausiojo komisariato Viešosios tvarkos tarnybos viršininko pareigas einantis Andrius Leliūga pasakojo, jog šioje gatvėje incidentų netrūksta.

Nusiskundimų gaunama ir žiemą, ir vasarą. Jaunuolių siautėjimas šioje gatvėje yra intensyvesnis tamsiu paros metu, savaitgaliais. Į policiją pagalbos kreipiasi ne tik J.Janonio gatvės gyventojai, bet ir čia įsikūrusių įstaigų darbuotojai. M.Busilas pasakojo, jog tenka raminti ir „kebabinės“ klientų aistras.

Į gėrimų parduotuvę šiais metais pareigūnai vyko tris kartus. Čia jiems teko malšinti tarp jaunuolių kilusius konfliktus. Kartą paryčiais pareigūnams teko išprašyti ir užmigusį neblaivų klientą.

Įrengs vaizdo kameras

Iškvietimų būta ir dėl muštynių šalia parduotuvės. Tačiau pareigūnams atvykus incidento dalyviai tvirtino, kad vieni kitiems priekaištų neturi.

Policija iš gyventojų gauna nusiskundimų ir dėl garsiai iš automobilių sklindančios muzikos. Daugiausiai tokių skundų būna vasarą. Bet ir dabar pasitaiko atvejų, kai naktį į gėrimų parduotuvę atvykę asmenys palieka praviras automobilio dureles, o patys skuba apsipirkti.

Klaipėdos policija dėl nuolatinių gyventojų skundų siūlė savivaldybei apriboti alkoholinių gėrimų parduotuvės darbo laiką iki 22 valandos.

Tačiau, anot A.Leliūgos, iš valdininkų jokios reakcijos nesulaukta. „Parduotuvėje pažeidimų nėra užfiksuota. Jaunuoliai sumaištį kelia aplink“, – patikino A.Leliūga.

Ateityje J.Janonio gatvės pradžioje planuojama įrengti stacionarias, valdomas vaizdo stebėjimo kameras. Tikimasi, kad jos sudrausmins ir padės kontroliuoti chaosą keliančius jaunuolius.

A.Leliūga baiminosi, kad triukšmadariai, norėdami išvengti kamerų, lįs giliau į kiemus, kur įrenginiai negalės užfiksuoti vaizdo.

J.Janonio gatvės pradžia – ne vienintelė vieta, kurioje sumaištį kelia jaunuoliai.

M.Busilo teigimu, kiekvienas miesto policijos komisariatas turi savo karštuosius taškus.

Daugiausiai neramumų kyla tose vietose, kur yra visą parą veikiančios alkoholinių gėrimų parduotuvės – Laukininkuose, Žardės rajone, Vingio gatvėje.