aA
Rusijos piliečiai, kuriuos Turkmėnijos specialiosios tarnybos sulaikė, tirdamos lapkričio 25 dieną įvykdytą pasikėsinimą į respublikos prezidentą Saparmuratą Nijazovą, bus perduoti Rusijos teisėsaugininkams, sakoma šeštadienį vakare išplatintame Turkmėnistano prezidento administracijos tarptautinės informacijos skyriaus pranešime.
Ašchabadas priminė, kad "trys iš oficialiai įvardytų pasikėsinimo organizatorių yra Rusijos teritorijoje, be to, tardymo metu nustatytas neginčijamas šių asmenų ryšys su neseniai įvykdytu teroro aktu".

Prezidento administracija turi informacijos, kad Rusijos generalinė prokuratūra stengsis rasti, sulaikyti ir deportuoti į Turkmėnistaną su pasikėsinimu susijusius nusikaltėlius", pažymima spaudos pranešime.

Prezidento kortežas buvo apšaudytas pirmadienio rytą, kai S.Nijazovas, kaip visada, pats vairuodamas vieną ištaigingų savo automobilių, jau pravažiavo incidento vietą.

Kulkos lėkė iš kelių netoliese stovėjusių lengvųjų automobilių, taip pat nuo aplinkinių daugiaaukščių namų pusės. Buvo sužeisti keli asmenys iš prezidento kortežo palydos ir keli užpuolikai.

Turkmėnija praėjus parai po pasikėsinimo pareiškė, kad užpuolimo įkvėpėjai yra užsienyje besislapstantys opozicionieriai, kuriuos, Turkmėnijos atstovų nuomone, globoja Rusijos politikai.

Ašchabade jau kitą dieną buvo suimta 16 tiesioginių pasikėsinimo dalyvių ir bendrininkų, tačiau šiandien jų yra daug daugiau, nors oficialių pranešimų ir negauta.

Tardymo metu nustatyta, kad pasikėsinimo organizatorius yra buvęs respublikos žemės ūkio ministro pirmasis pavaduotojas Saparmuratas Yklymovas.

Finansiniais ir idėjiniais įkvėpėjais laikomi buvęs Centrinio banko valdybos pirmininkas, vicepremjeras Chudaiberdy Orazovas, buvęs ambasadorius Turkijoje Nurmuchamedas Chanamovas ir vienas žinomų Turkmėnijos opozicionierių - Borisas Šichmuradovas, aštuonerius metus vadovavęs URM.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.