aA
Ketvirtadienį Seime po pateikimo pritarta Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisų projektui, numatančiam iki 325 litų padidinti mažas senatvės ir invalidumo pensijas. Pataisa paliestų daugiau kaip 300 tūkstančių žmonių. Projektas Seime bus svarstomas skubos tvarka.
V.Blinkevičiūtė
V.Blinkevičiūtė
Projekto rengėjai, kaip sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, atsižvelgė į gyventojų, kurie turi pakankamai didelį darbo stažą, tačiau gauna mažas pensijas, skundus.

Atlikta analizė parodė, kad daugiau kaip pusės visų senatvės ir invalidumo pensijų yra mažesnės nei vidutinė senatvės ar invalidumo pensija (dabar esančius pensijų dydžius nulėmė maži tarybinio laikotarpio uždarbiai).

Projekte siūloma didinti tą pensijos dalį, kuri apskaičiuota ir mokama už įgytą iki 1994 metų pradžios stažą, kai asmenys gaudavo mažesnį darbo užmokestį ir todėl jiems apskaičiuotos mažesnės pensijos.

Pagal projektą valstybinės socialinio draudimo senatvės ir invalidumo pensijos bus didinamos asmenims, kuriems paskirtos viso dydžio senatvės ar invalidumo pensijos, turintiems ne mažesnį kaip 25 metų stažą, įgytą iki Pensijų įstatymo įsigaliojimo (iki 1995 sausio 1 d.).

Pensijos būtų didinamos iki 325 Lt ribos, tačiau kiekvienam asmeniui skirtingai, įvertinus jo darbo stažą ir gaunamą pensiją. Asmenims, gaunantiems mažesnes pensijas (arba esant mažai kelių pensijų sumai), jos padidėtų daugiau.

Šio projekto įgyvendinimui, V. Blinkevičiūtės teigimu, reiktų apie 50 milijonų litų per metus. Jos numatytos kitų metų "Sodros" biudžeto projekte. Įstatymas dėl mažų pensijų padidinimo, priėmus jį Seime, turėtų įsigalioti nuo 2003 metų sausio 1 d.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.