aA
Klausimas

Metus gyvenu labai didelėje emocinėje įtampoje, nusprendžiau gelbėtis, nes praradau darbingumą, prastai miegu. Gydytoja išrašė raminančių bei antidepresantų, nors sakė, kad man depresijos gal ir nėra, bet padidėjęs nerimas . Iš tikro nerimauti turiu dėl ko jau seniai, priežastys tebėra tos pačios, bet vis vien turiu susiimti ir sau pagelbėti. Ėmiau ne tik vartoti vaistus, bet ir sportuoti - darau pratimus, savaitgaliais pabėgioju. Kai labai susinervinu ar apima nerimastinga panika, pradeda durti ar bukai mausti širdį ir tai jau labai ilgai tęsiasi. Prabundu ryte - širdis plaka tankiai, kartais labai duria, lyg oro trūktų. Manau, kad tai dėl nervinės įtampos.

Jei tai nepraeis, kas man gresia - infarktas, insultas? Kokie pratimai, maistas sustiprintų širdį ? Ar tinka bėgioti? Kartais bijau sportuoti – sakau, gal pabloginsiu padėtį, bet pastebėjau, kad kai skauda galvą, sprandą ir apima toks neaiškus spaudimas, maudimas ir aš vis dėlto nugalėjusi save, pasimankštinu, daug bėgu, praeina skausmai. Matyt, nėra organinių pakitimų, o judėjimas kiek nuima stresą. Taip yra buvę ir ankščiau, kai jutau net širdies permušimus, pasidariau kardiogramą, bet nieko blogo nerodė, tad ir dabar pas gydytojus eiti labai nenoriu. Nusipirkau Panangino, sako, gerai širdžiai. Kaip dar sau pagelbėti?

Rima

Atsakymas

Tikriausiai jūsų širdis sveika, tik reaguoja į nervinę įtampą ir, kaip jūs teisingai manote, joje nėra organinių pakitimų. Bet vis dėl to jums reiktų pasikontroliuoti pulsą ir kraujo spaudimą. Būtų tikslinga pasikonsultuoti su psichologu ar psichoterapeutu dėl nervinės įtampos priežasčių ir kaip jas pašalinti.

Virgilijus Grinius

Smulkesnė informacija

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.