aA
Lietuva kol kas nesvarsto galimybių uždrausti atvykti į šalį autokratiniam Baltarusijos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai ir dar keletui aukštų jo administracijos pareigūnų, kaip tai padarė Europos Sąjungos šalys ir JAV.
Aleksandras Lukašenka
Pasak URM atstovų, Lietuva pritaria principinėms ES nuostatoms padėties Baltarusijoje ir santykių su ja klausimais, bet nėra suinteresuota dar didesne Minsko izoliacija.

Lietuva neseniai gavo Europos Sąjungai pirmininkaujančios Danijos pasiūlymą taikyti nacionalines priemones, skirtas apriboti aštuonių Baltarusijos vadovybės atstovų keliones.

Atsakyme Lietuva nurodė, kad nėra suinteresuota tolesne kaimyninės Baltarusijos izoliacija ir nuosekliai remia demokratinių permainų procesus šioje šalyje, inicijuodama ir įgyvendindama įvairaus pobūdžio projektus.

"Lietuvos ir Baltarusijos dvišalių santykių klausimai, tokie kaip sienų kontrolės stiprinimas, kova su nusikalstamumu ir nelegalia migracija, turi esminę įtaką visai Europos bendruomenei. Atsižvelgdama į šiuos argumentus, Lietuva pareiškė šiame etape nesvarstysianti papildomų nacionalinių priemonių, ribojančių kontaktus su aukštais Baltarusijos pareigūnais, įvedimo", - BNS ketvirtadienį pranešė URM Spaudos skyriaus vedėja Daiva Rimašauskaitė.

Lietuva yra prisijungusi prie 1997 metų ES Bendrų reikalų Tarybos nustatytų santykių su Baltarusija gairių.

Tuo tarpu JAV antradienį paskelbė neišduosiančios vizų Baltarusijos prezidentui A.Lukašenkai ir dar septyniems aukšto rango jo vyriausybės pareigūnams, protestuodamos prieš nuolatinius žmogaus teisių ir demokratijos principų pažeidimus Baltarusijoje ir Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos žmogaus teisių stebėtojų išsiuntimą iš šios šalies.

Lapkričio 19 dieną visos ES valstybės, išskyrus Portugaliją, taip pat nusprendė neįsileisti A.Lukašenkos ir septynių jo vyriausybės narių į į savo teritoriją, protestuodamos prieš žmogaus teisų pažeidimus Baltarusijoje.

ES "juodajame sąraše", be A.Lukašenkos, yra KGB vadovo, prezidento administracijos vadovo ir penkių ministrų pavardės.

A.Lukašenka nurodė ESBO stebėtojams išvykti iš šalies, kai ši organizacija paskelbė, jog praėjusiais metais vykę Baltarusijos prezidento rinkimai "neatitiko ESBO ir Europos Tarybos demokratinių rinkimų kriterijų". Praėjusį mėnesį iš Baltarusijos buvo išsiųstas vienintelis Minske likęs ESBO atstovas.

A.Lukašenka daugelyje demokratinių šalių kaltinamas politinių oponentų persekiojimu ir žiniasklaidos laisvės suvaržymu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.