aA
Lietuvos jaunimas kartu su jaunuoliais iš dar penkių šalių kandidačių į Europos Sąjungą (ES) nuo gruodžio vidurio galės legaliai dirbti Didžioje Britanijoje pagal "Au pair" programą.
Jaunimas
Jaunimas
© ELTA
Apie galimybę Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Bulgarijos ir Rumunijos jaunimui legaliai dirbti Didžiojoje Britanijoje pagal "Au pair" programą šią savaitę informavo Didžiosios Britanijos premjeras Tony Blaire’as (Tonis Bleras) per susitikimą su Lenkijos premjeru Leszeku Milleriu (Lešeku Mileriu).

Pasak britų premjero pranešimo spaudai, jaunimas Didžiojoje Britanijoje galės mokytis anglų kalbos, įgauti žinių apie britų kultūrą ir gyvenimo būdą.

"Mes tikimės, kad tai padės jauniems žmonėms, norintiems praturtinti savo kultūrinę patirtį, vykti į Didžiąją Britaniją, o kartu ir britų šeimoms, kuriose jie gyvens", - teigiama T.Blairo pranešime.

Naujosios taisyklės įsigalios nuo gruodžio 18 dienos.

"Au pair" programa leidžia 17-27 metų jaunuoliams, kurie nėra susituokę ir neturi išlaikytinių, atvykti į Didžiąją Britaniją ir angliškai kalbančiose šeimose praleisti iki dvejų metų.

Programa suteikia galimybę pagyventi šeimoje užsienio šalyje ir užsidirbti pinigų prižiūrint mažus vaikus bei atliekant namų ruošos darbus.

Pagal šią programą suteikiama galimybė dirbti ne daugiau kaip 5 valandas per dieną, gauti atlyginimą iki 45 svarų (243 litų) per savaitę, taip pat turėti dvi laisvas dienas per savaitę. Be to, pagal šią programą dirbantiems jaunuoliams suteikiamas kambarys juos priimančios šeimos namuose bei galimybės mokytis anglų kalbos.

Iki šiol programoje galėjo dalyvauti Andoros, Bosnijos ir Hercegovinos, Kroatijos, Kipro, Čekijos, Danijai priklausančių Farerų salų ir Grenlandijos, Vengrijos, Makedonijos, Maltos, Monako, San Marino, Slovakijos, Slovėnijos, Šveicarijos bei Turkijos jaunimas.

Per 2001 metus pagal šią programą iš šių šalių atvyko dirbti maždaug 12 tūkst. jaunuolių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.