aA
Vadovauti nepriklausomam tyrimui dėl JAV administracijos nesugebėjimo užkirsti kelią rugsėjo 11-osios atakoms George'as W.Bushas trečiadienį paskyrė Henry Kissingerį, kuriam nurodė ištirti "visus faktus, kad ir kur jie vestų".
George W. Bush
George W. Bush
"Privalome atskleisti kiekvieną detalę ir išmokti kiekvieną rugsėjo 11-osios pamoką", - prieš pasirašydamas įstatymą dėl 10 narių komisijos įsteigimo sakė JAV prezidentas. Anksčiau jis nepritarė tokiai komisijai, kurios pirmininku dabar paskyrė vieną prieštaringiausiai vertinamų pastarųjų dešimtmečių Amerikos valstybės veikėjų.

Buvęs valstybės sekretorius H.Kissingeris pažadėjo atlikti nuodugnų tyrimą, kurio metu taip pat turės būti išaiškinta, ar JAV sąjungininkė Saudo Arabija turi kokių nors ryšių su Osamos bin Ladeno tinklu "al Qaeda", kuris, kaip teigia Jungtinės Valstijos, yra atsakingas už rugsėjo 11-osios atakas.

"Mūsų nevaržo jokios užsienio politikos aplinkybės. Mūsų niekas nevaržo, ir mes nesutiktume su jokiais suvaržymais", - sakė H.Kissingeris, kuris pridūrė, kad G.W.Bushas patikino jį ketinąs įvykdyti komisijos rekomendacijas.

Demokratai, kurie komisijos vicepirmininku paskyrė buvusį senatorių George'ą Mitchellą, sakė, kad G.W.Busho gali būti paprašyta asmeniškai liudyti apie įvykius prieš 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją. Baltieji rūmai griežtai atmetė tokią galimybę, o H.Kissingeris šiuo klausimu nekalbėjo.

G.Mitchellas, kuris daug nuveikė tarpininkaudamas Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Airijoje, pažadėjo padaryti viską, ką gali, kad komisijos tyrimas būtų "nuodugnus, teisingas ir nešališkas".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.