aA
Jungtinių Tautų ginklų ekspertai trečiadienį pareiškė, kad Irako pareigūnų parodytas noras bendradarbiauti su masinio naikinimo ginklų ieškančiais inspektoriais yra "geras ženklas".
Hansas Blixas
Hansas Blixas
© EPA-ELTA
"Kalbant apie mus, mes turime galimybes vykdyti tai, ką ir planavome", - sakė Jungtinių Tautų Monitoringo, patikros ir inspekcijų komisijos (UNMOVIC) vadovas Dimitris Perricosas (Dimitris Perikosas) žurnalistams Bagdade.

"Jūs buvote greitai duoto leidimo liudininkais, o tai yra geras ženklas, patvirtinantis anksčiau mūsų girdėtus įsipareigojimus", - pridūrė jis.

Ginklų inspektoriai, Irake ieškantys uždraustų masinio naikinimo ginklų, trečiadienį atliko savo pirmąją po ketverių metų pertraukos užduotį.

Dideliame kariniame komplekse į rytus nuo Bagdado inspektoriai praleido maždaug tris valandas, ir vidurdienį grįžo į savo būstinę buvusiame sostinės viešbutyje "Canal".

Pirmoji visureigių vilkstinė su UNMOVIC specialistais, kurie yra atsakingi už raketų ir biologinių bei cheminių ginklų paiešką, nuvažiavo į armijos saugomą kompleksą maždaug 20 km į rytus nuo Bagdado.

Antroji vilkstinė su Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) inspektoriais, kurie ieško branduolinio ginklo, nuvyko į nedidelį pramoninį kompleksą, esantį už 140 km į šiaurės rytus nuo sostinės.

Inspekcijos vykdomos remiantis JT Saugumo Tarybos 1441-ąja rezoliucija, kurioje Irakui suteikiama paskutinė galimybė atsisakyti masinio naikinimo ginklų. Pats Irakas tvirtina tokių ginklų neturįs. Jungtinės Valstijos grasina Irakui karu, jei jis nenusiginkluos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.