aA
Rusijos ir Baltarusijos prezidentai Vladimiras Putinas ir Aleksandras Lukašenka, posovietinėje erdvėje itin glaudžiai sąveikaujančių šalių vadovai, trečiadienį svarstė politinio ir ekonominio bendradarbiavimo problemas.
Vladimiras Putinas
© EPA-ELTA
Rusijos prezidentas mano, kad dabar "pats laikas sutikrinti laikrodžius su Baltarusija integracijos klausimais". Tai jis pareiškė pradėdamas dvišalį susitikimą Maskvoje su Baltarusijos prezidentu. V.Putinas pažymėjo, jog "pakankamai gerai" plėtojami santykiai daugeliu krypčių, tarp jų - pereinant prie bendros valiutos.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pasisakė už tai, kad kuriant Sąjunginę valstybę Rusijos ir Baltarusijos teisės būtų lygios. "Šis judėjimas turi būti lygiateisis. Kelias turi būti dviejų eismo krypčių. Vienos valstybės atsisakymas - antros valstybės atsisakymas dalies savo įgaliojimų ir perdavimas į aukštesnį lygį: kiek žingsnių žengs Rusija, tiek žengsime ir mes", - sakė trečiadienį Maskvoje su vizitu esantis A.Lukašenka interviu televizijos kanalui NTV.

Kalbėdamas apie bendros valiutos įvedimą Sąjunginėje valstybėje prezidentas pareiškė, kad "jei bus bendra valiuta, būtinai turi būti ir bendras emisijų centras".

"Mes neprieštaraujame, kad Rusijos rublis būtų bendra atsiskaitymų ir mokėjimų priemonė. Svarbu tai, kokį vaidmenį valstybės vaidins šiame bendrame emisijų centre. Aš manau, jog turi vyrauti lygybė", - sakė A.Lukašenka.

Be to, jis pareiškė, kad "Rusijos kapitalas turi teisę tikėtis prioriteto įsigyjant Baltarusijos įmonių akcijų". "Esant lygioms visoms sąlygoms mes pasirengę paremti Rusijos kapitalo siekius", - sakė A.Lukašenka.

Tuo pat metu jis pridūrė, kad "mes neisime tuo privatizavimo keliu, kuriuo ėjo Rusija". "Bet kuri gamykla, bet kuri įmonė turi savo kainą, ir mes už tą kainą pasirengę parduoti arba dalį, arba visą gamyklą, bet ne atiduoti už dyką", - pareiškė Baltarusijos prezidentas.

Kalbėdamas apie šalies užsienio politiką, A.Lukašenka pažymėjo, kad "mes (Baltarusija) turime draugauti ir su pabaltijiečiais, ir su Europa, ir su Ukraina, ir su Rusija, nes jie - mūsų kaimynai, o kaimynų nepasirinksi".

A.Lukašenka taip pat pabrėžė, kad Baltarusija su Europa palaiko "normalius ekonominius santykius". "Juk mes šiandien 50 su viršum procentų prekiaujame su Rusija, visa kita - su Vakarais ir tolimu tolimu užsieniu. Todėl mūsų ekonominiai santykiai normalūs", - sakė jis.

"Jei kalbėsime apie tolesnį bendradarbiavimą, esu įsitikinęs, kad dėl mūsų padėties niekas nepajėgs mūsų išstumti iš Europos, ir niekas be Baltarusijos nesugebės veiksmingai vykdyti Europos politikos", - pareiškė A.Lukašenka.

Tai pirmasis dviejų lyderių susitikimas po to, kai A.Lukašenka apkaltino Kremlių darant politinį spaudimą Minskui ir pagrasino perorientuoti promaskvietišką užsienio politikos kursą Vakarų linkme. Jis taip pat atmetė V.Putino pasiūlymą, kad Baltarusija įsilietų į Rusijos Federaciją kaip sąjunginės valstybės dalis.

A.Lukašenka ėmė kritikuoti Putiną, savo artimiausią sąjungininką, kai "Gazprom" lapkritį pareikalavo sumokėti per 200 mln. dolerių (20 mln. litų) skolą ir perpus sumažino dujų tiekimą.

Maskva taip pat reikalavo, kad Baltarusija vykdytų įsipareigojimus dalyvaujant Rusijos kapitalui įsileisti naujus akcininkus į magistralinį dujotiekį "Beltransgaz", nors jis figūruoja A.Lukašenkos ir parlamento patvirtintame sąraše įmonių, kurios gali būti tik valstybės žinioje.

Tačiau trečiadienį A.Lukašenkos tonas skambėjo kur kas taikiau.

Baltarusijos prezidentas pabrėžė norįs akcentuoti du tris klausimus spaudos atstovams dalyvaujant. "Ir Baltarusijos, ir kai kuriose Rusijos žiniasklaidos priemonėse skamba kaltinimai, esą Baltarusija nori keisti savo užsienio politikos kursą ir orientuotis į Vakarus, - sakė prezidentas. - Baltarusija ir Rusija yra panašios ir grindžia savo santykius nepriklausomai nuo valstybių vadovų noro, o jų santykiai priklauso nuo objektyvių priežasčių. Mūsų tautos artimos, ir negali būti nė kalbos apie Baltarusijos politinio kurso keitimą".

"Mus stengiasi supykdyti, įvaryti pleištą į tuos procesus, kuriuos inicijuojame. Mes pernelyg atsakingi žmonės ir padarysime viską, kad pasiektume savo tikslus. Baltarusija visada buvo ir bus Rusijos ir jos žmonių draugė", - sakė prezidentas.

Vos atskridęs į Maskvą, dar oro uoste, A.Lukašenka pareiškė žurnalistams, jog ketina nedelsiant išbraukti "Beltransgaz" iš minėto sąrašo. "Vos tik dokumentas kitą savaitę bus padėtas ant mano stalo", - cituoja A.Lukašenkos žodžius informacijos agentūra ITAR-TASS.

Atitinkamą sprendimą Baltarusijos parlamentas priėmė lapkričio 20 dieną. Šalis už Rusijos tiekiamas dujas spalio pabaigoje buvo įsiskolinusi 244 mln. dolerių (854 mln. litų).

V.Putinas susitikime su A.Lukašenka pranešė, kad Rusijos Centrinis bankas pervedė eilinę kredito išmokėjimo dalį - 1,5 mlrd. rublių (0,15 mlrd. litų) Baltarusijos valiutai stabilizuoti. Viso kredito vertė - 4,5 mlrd. rublių (0,45 mlrd. litų), dalį Nacionalinis bankas jau yra gavęs.

Šalys iki šiol nesusitarė, kokia bus bendrą valiutą turinti valstybė. Maskva mano, jog pereinant prie Rusijos rublio Minskui teks vykdyti ekonominę ir finansų politiką Maskvai vadovaujant, o A.Lukašenka reikalauja savarankiškumo finansų srityje.

"Rusijos ir Baltarusijos sąjunga - tai "gyvas, augantis organizmas, kuris neapsaugotas nuo augimui būdingų komplikacijų ir ligų. Maskva nedramatizuoja objektyvių sunkumų, iškylančių šiame kelyje", - cituoja agentūra Rusijos prezidento administracijos vadovą Sergejų Prichodką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.