aA
Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą (ES), šalyje gali pritrūkti gydytojų, rodo Kauno medicinos universiteto (KMU) tyrimas. Kaip BNS teigė KMU prorektorius Žilvinas Padaiga, tyrimas parodė, jog 26 proc. gydytojų ir 60,7 proc. gydytojų rezidentų ketina vykti dirbti į vieną iš Europos Sąjungos valstybių.
Doctor nurse
Po Lietuvos įstojimo į ES nuolat išvykti dirbti į užsienį planuoja 5,4 proc. gydytojų ir 14,5 proc. rezidentų. Tyrimas atliktas pagal KMU vykdomą ir Atviros Lietuvos fondo finansuojamą projektą "Sveikatos žmogiškųjų išteklių raida ir planavimas Lietuvoje".

Projekto įgyvendinime dalyvauja Sveikatos apsaugos ministerija, Lietuvos sveikatos informacijos centras, Nacionalinė sveikatos taryba, Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovybė Lietuvoje bei vienas iš JAV universitetų.

Projekto tikslas - išanalizavus gydytojų skaičių Lietuvoje bei jo kitimą, planuoti ilgalaikį gydytojų poreikį Lietuvoje.

Pasak projektui vadovaujančio Ž.Padaigos, tyrimo metu buvo apklausta beveik 250 KMU gydytojų rezidentų ir 500 gydytojų iš visos Lietuvos. Apklaustieji teigė labiausiai norintys dirbti Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Danijoje, Norvegijoje ir Švedijoje.

"Pastaraisiais metais suaktyvėjo gydytojų perėjimas iš sveikatos priežiūros sektoriaus į farmacijos firmas, jauni gydytojai išvyksta dirbti į kitas šalis, o ypač šis procesas paspartės Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, todėl gydytojų skaičius šalyje gali sumažėti ir nebetenkinti gyventojų poreikių", - mano Ž.Padaiga.

Pasak jo, tyrimus apie gydytojų norą ir planus vykti dirbti į kitas šalis ketinama vykdyti kas 3-4 metus, kad būtų galima nuolat stebėti ir prognozuoti medikų emigraciją.

SAM vasarą turėtais duomenimis, Lietuvoje yra daugiau kaip 13 tūkst. gydytojų bei daugiau kaip 2,6 tūkst. stomatologų. 2000 metais gydytojų buvo daugiau - 14 tūkst., stomatologų - 2,4 tūkst.

Kauno medicinos universiteto duomenimis, kasmet vidutiniškai 15 proc. įstojusių į aukštąsias medicinos studijas jų nebaigia. Dar apie 2 proc. kasmet išeina į pensiją, o apie 1 proc. gydytojų miršta, išvyksta į užsienį ar pakeičia specialybę.

Kai kurių medikų teigimu, nuo nepriklausomybės atkūrimo iš Lietuvos išvyko apie 100 gydytojų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.