aA
Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektoriai, Irake ieškantys uždraustų masinio naikinimo ginklų, trečiadienį atliko savo pirmąją po ketverių metų pertraukos užduotį. Dideliame kariniame komplekse į rytus nuo Bagdado inspektoriai praleido maždaug tris valandas, ir vidurdienį grįžo į savo būstinę buvusiame sostinės viešbutyje "Canal".
Jungtinių Tautų ginklų inspektorių automobilis
Jungtinių Tautų ginklų inspektorių automobilis
© EPA-ELTA
JT inspektoriai kol kas nieko nekomentavo, bet vienas Irako pareigūnas nurodė, kad patikrinimas vyko sklandžiai.

Vykdyti užduoties inspektoriai iš būstinės išvyko 7 val. 30 min. Lietuvos laiku. Jie buvo pasidaliję į dvi grupes, juos lydėjo Irako Nacionalinio monitoringo direktorato pareigūnai.

Pirmoji visureigių vilkstinė su JT Monitoringo, patikros ir inspekcijų komisijos (UNMOVIC) specialistais, kurie yra atsakingi už raketų ir biologinių bei cheminių ginklų paiešką, nuvažiavo į armijos saugomą kompleksą maždaug 20 km į rytus nuo Bagdado.

Antroji vilkstinė su Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) inspektoriais, kurie ieško branduolinio ginklo, nuvyko į nedidelį pramoninį kompleksą, esantį už 140 km į šiaurės rytus nuo sostinės.

Inspekcijos vykdomos remiantis JT Saugumo Tarybos 1441-ąja rezoliucija, kurioje Irakui suteikiama paskutinė galimybė atsisakyti masinio naikinimo ginklų. Pats Irakas tvirtina tokių ginklų neturįs.

Jungtinės Valstijos grasina Irakui karu, jei jis nenusiginkluos.

"Manau, visi jaudinasi ir nekantrauja išvykti, be to, yra labai ryžtingai nusiteikę pradėti šią sistemingą inspekciją", - inspektoriams ryte išvykstant iš viešbučio į JT būstinę žurnalistams sakė TATENA atstovė spaudai Melissa Fleming.

JT generalinis sekretorius Kofi Annanas Prancūzijos radijui "Europe 1" apie inspekcijas sakė: "Mano nuomone, pradžia gana gera".

Jei Irakas leis inspektoriams dirbti netrukdomiems ir jei jie nekonstatuos jokių neteisėtų dalykų, ekonominės sankcijos Irakui gali būti panaikintos arba bent jau sustabdytos, sakė K.Annanas, kuris šiuo metu su oficialiu vizitu lankosi Paryžiuje.

Inspektorių tikrinto komplekso "al Tahadi" generalinis direktorius Haithamas Mahmoudas sakė: "Mus nustebino JT inspektorių atvykimas, tačiau visokeriopai jiems talkininkavome".

"Aprodėme jiems visus kambarius, cechus, laboratorijas ir kitas patalpas, - sakė jis žurnalistams, kurie į kompleksą buvo įleisti tik išvykus inspektoriams. - Mūsų kompanija yra civilinis objektas, gaminantis aukšto slėgio generatorius cemento gamykloms".

Pasak jo, kompleksas įkurtas 1995 metais. Jame lankėsi iki 1998 metų Irake dirbę ginklų inspektoriai.

17 inspektorių, kurie į Iraką atvyko pirmadienį, susitiko su Irako pareigūnais ir parengė visus reikmenis šimtams objektų patikrinti.

Kai kurie inspektoriai Irake yra dirbę ir anksčiau.

Pirmąją inspektorių grupę sudaro 11 UNMOVIC pareigūnų ir šeši TATENA ekspertai. Gruodžio 8 dieną į Iraką atskris dar 30-35 inspektoriai, o gruodžio pabaigoje Irake jų turėtų būti nuo 80 iki 100.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.