aA
Rusijos žmogaus teisių gynėjų susivienijimas "Memorial" paskelbė, kad Turkmėnijoje dėl pasikėsinimo į šalies prezidentą Saparmuratą Nijazovą suimta daugiau kaip 100 žmonių.
Tuo tarpu Ašchabado oficialūs atstovai mini tik 16 sulaikytųjų. "Memorial" išplatintame pareiškime sakoma, kad Turkmėnijos specialiosios tarnybos masiškai suiminėjo įtariamųjų pasikėsinimu gimines.

Pasak prezidento atstovo Serdaro Durdijevo, suimtieji prisipažino, kad pasikėsinimą organizavo buvęs žemės ūkio ministro pavaduotojas Saparmuratas Yklymovas. "Visa jo šeima su tuo susijusi", - pareiškė prezidento atstovas.

Jis taip pat užsiminė apie netiesioginę Rusijos sąsają su pasikėsinimu: "Negaliu tiesiai pasakyti, kad įsakymas atėjo iš Rusijos, bet Rusijoje esama politinių figūrų, remiančių atakos organizatorius".

Prezidento kortežas buvo apšaudytas pirmadienio rytą, kai S.Nijazovas, kaip visada, pats vairuodamas vieną ištaigingų savo automobilių, jau pravažiavo incidento vietą.

Turkmėnija praėjus parai po pasikėsinimo pareiškė, kad užpuolimo įkvėpėjai gali būti užsienyje besislapstantys opozicionieriai, kuriuos, Turkmėnijos atstovų nuomone, globoja Rusijos politikai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.