aA
Europos Sąjungai pirmininkaujanti Danija siūlo Lietuvai skirti papildomų lėšų Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatacijos nutraukimui bei sienų apsaugai.
IAE
Pagal šį finansinės paramos būsimoms ES narėms paketą, kuris pateiktas Briuselyje antradienį, 2004-2006 metais Lietuva IAE veiklos nutraukimo reikmėms papildomai gautų 75 milijonus eurų (258,75 mln. litų), pranešė Europos komitetas prie Lietuvos Vyriausybės.

Anksčiau ES Lietuvai jau yra pasiūliusi šiam laikotarpiui skirti 210 milijonų eurų (724,5 mln. litų).

Be to, Danijos pasiūlyme teigiama, kad tokio dydžio paramą ES Ignalinos uždarymui teiktų ir po 2006-ųjų metų. Pirminiais skaičiavimais, tai sudarytų apie 95 milijonus eurų (240 mln. litų) kasmet.

"Tai yra esminis ES pusės žingsnis link sutarimo dėl Ignalinos AE uždarymo finansavimo, tačiau aišku, kad šiandien dar nėra paskutinė derybų dėl Ignalinos diena", - sakė Lietuvos vyriausiasis euroderybininkas Petras Auštrevičius.

Lietuva siekia, kad ES finansiniai įsipareigojimai būtų įrašyti Stojimo sutartyje.

Kaip žinoma, Lietuva yra įsipareigojusi uždaryti pirmąjį atominės bloką iki 2005-ųjų metų, antrąjį - 2009-aisiais metais, sulaukus ES patvirtinimo dėl reikalingos paramos suteikimo techniniam uždarymui bei uždarymo pasekmėms likviduoti.

Danija taip pat pasiūlė Lietuvai sienų apsaugos reikmėms skirti 113 milijonų eurų (389,85 mln. lt). Pasak P.Auštrevičiaus, šių pinigų užteks įgyvendinti Šengeno standartams.

Už šias lėšas Lietuva galės stiprinti sienų apsaugą, pasienio tarnybas, įsigyti reikiamos technikos, mokyti personalą. Lietuvai, Latvijai, Estijai ir Lenkijai įstojus į ES, Lietuvos valstybės sienos ruožai su Rusijos Kaliningrado sritimi (daugiau kaip 200 km) ir Baltarusija (650 km) taps Europos Sąjungos išorinėmis sienomis.

Šiuo metu Lietuva su ES yra baigusi derėtis dėl 28 iš 31 derybinio skyriaus. Iki gruodžio vidurio lieka suderinti Žemės ūkio, Finansų ir biudžetinių nuostatų skyrius bei Kitų klausimų skyrių, į kurį gali patekti visa, ko neapėmė nė vienas derybinis skyrius.

Lietuva ketina tapti visaverte ES nare 2004-aisiais metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.