aA
Ukraina pateikė būtinus dokumentus tik dėl 72 iš 76 joje pagamintų radiolokacinių sistemų "Kolčiuga", todėl spręsti, ar galėjo bent viena jų patekti į Iraką, kol kas sunku, sakoma pranešime, kurį paskelbė JAV valstybės departamentas pirmadienį.
Question
Baltieji rūmai įtaria, kad Ukrainą tiekė sistemas "Kolčiuga" į Iraką apeidama JT sankcijas, todėl JAV jau sustabdė daugiau kaip 55 mln. dolerių pagalbą Ukrainai.

Spalį Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma pakvietė į šalį grupę ekspertų iš JAV ir Didžiosios Britanijos, bet pasibaigus vizitui jie pareiškė, jog Kijevas nesugebėjo įtikinamai įrodyti esąs nesusijęs su "Kolčiugų" tiekimais į Iraką.

Ukrainos valdžia teigia, jog dar 4 radarų sistemos "Kolčiuga" yra Kinijoje, bet negali to patvirtinti dokumentais, sakoma Valstybės departamento pranešime.

Ukraina taip pat teigia, kad Kinijos prašymu buvo pakeista sutarties dalis apie galutinį vartotoją.

Standartinė sutarties forma draudžia pirkėjui perduoti šias sistemas trečiosioms šalims be Ukrainos sutikimo.

Be to, kai kurie Ukrainos oficialūs asmenys neigia, kad pernai birželį į regioną buvo atvažiavę Irako atstovai, bet dokumentai rodo, jog jie buvo atvažiavę, sakoma Valstybės departamento pranešime.

Ekspertai taip pat paprašė, kad Ukrainos valdžia pateiktų išsamesnės informacijos dėl radarų sistemų "Kolčiuga" - kad jos parduotos Kinijai ir kur jos yra Kinijoje, bet taip nieko ir negavo.

Be to, jie nori susitikti su žmonėmis, su kuriais nepavyko pasikalbėti per praėjusį vizitą, ypač su buvusiu Ukrainos saugumo tarnybos vadovu Leonidu Derkačiumi ir buvusiu garbės konsulu Irake Jurijumi Oršanskiu.

Pagrindinis įrodymas šioje byloje tebėra L.Kučmos pokalbio su buvusiu Ukrainos ginklų pardavimo kompanijos direktoriumi Valerijumi Malevu įrašas. JAV valstybės departamentas pripažino, kad įrašas yra tikras.

Šių metų kovo pradžioje V.Malevas žuvo per automobilių avariją Ukrainoje, kai jo automobilis "Audi" išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą ir susidūrė su sunkvežimiu "KamAZ".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.