aA
Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujanti Danija pirmadienį paragino valstybes nares pateikti galutinį palankesnį finansavimo pasiūlymą 10-čiai narystės nuo 2004 metų siekiančių kandidačių, kuris galėtų padėti pasiekti susitarimą dėl ES plėtros iki gruodžio mėnesio vidurio.
Euro
Pasak diplomatų, danai siūlo, kad pirmaisiais metais naujųjų ES narių įmokos į bendrą biudžetą būtų sumažintos maždaug 2,5 mlrd. eurų, jos gautų maždaug 2 mlrd. eurų didesnį finansavimą ir galėtų išleisti daugiau savo vidaus lėšų ūkininkų pajamoms padidinti.

Pasiūlymu, kuris pateiktas svarstyti 14-kai ES valstybių vyriausybių, siekiama palenkti šalių kandidačių elektoratą kaimo vietovėse, o taip pat sumažinti ūkininkų išlaidas jų šalims įstojus į ES.

"Šis pasiūlymas, mūsų įsitikinimu, yra pakankamai teisingas, kad taptų paskutiniu plėtros pasiūlymu", - sakė vienas danų diplomatas. Nors plačiau kalbėti apie pasiūlymo detales jis atsisakė, tačiau pareiškė, kad apie jas gali būti paskelbta trečiadienį.

Kitas ES diplomatas pareiškė, kad tokiu būdu sumažėtų šalių kandidačių indėlis į ES biudžetą 2004 metais; be jokių nuolaidų jis turėtų siekti beveik 5 mlrd.eurų.

Vien dėl to, kad ES nusprendė priimti naujas kandidates ne nuo 2004 metų sausio 1-os, o nuo gegužės 1-os dienos, šalių kandidačių išlaidos automatiškai sumažės vienu trečdaliu.

Be šių lengvatų, Danija siūlo naujoms narėms skirti vienkartinę maždaug 1 mlrd. eurų kompensaciją, iš kurios būtų mokamos subsidijos ES narių ūkininkams 2003 metais, sakė diplomatas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.