aA
Seimo Etikos ir procedūrų komisijai pirmadienį nepavyko apsispręsti, ar Seimas turėtų inicijuoti apkaltos procesą dvigubą pilietybę turinčiam Liberalų frakcijos nariui Romanui Sedlickui. R.Sedlickas turi Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) pilietybes.
Romanas Sedlickas
Romanas Sedlickas
© ELTA
Po dvi valandas trukusių ginčų komisija nesiryžo pritarti parengtam projektui, jog R.Sedlickas buvo išrinktas į Seimą pažeidžiant Konstituciją ir jam turi būti inicijuotas apkaltos procesas. Projektą dėl R.Sedlicko parengęs komisijos pirmininkas A.Salamakinas teigė, jog "tokį pat sprendimą būtų parašęs ir savo broliui".

Tačiau komisijai nepavykus sutarti šiuo klausimu ji tik konstatavo, jog 2000 metais Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), leisdama kandidatams, turintiems dvigubą pilietybę, dalyvauti rinkimuose, "sudarė prielaidas pažeisti Lietuvos Konstituciją ir Seimo rinkimų įstatymą".

"Jeigu yra tokios prielaidos, tai Seimas ir be mūsų sprendimo gali inicijuoti apkaltą", - po posėdžio žurnalistams sakė komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas. Apkaltos procesą gali inicijuoti 38 Seimo nariai.

"Aš nekeičiu savo nuomonės, kad R.Sedlickas buvo išrinktas pažeidžiant Konstituciją ir negali likti Seimo nariu", - pažymėjo A.Salamakinas.

R.Sedlickas komisijos posėdyje teigė nieko nenorėjęs apgauti, nes kandidatuodamas į Seimą savo anketoje atvirai nurodė turįs JAV pilietybę. Tuo metu VKR nekilo abejonių dėl leidimo jam dalyvauti rinkimuose.

Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje VRK ir jos pirmininkas Zenonas Vaigauskas dėl šio sprendimo susilaukė nemažai kritikos. "Taip negalima dirbti", - sakė komisijos narys socialdemokratas Nikolajus Medvedevas.

Komisijos nariai piktinosi, jog tuomet VRK neatsižvelgė į 1998 metų Konstitucinio Teismo sprendimą, jog kandidatai į Seimo narius turi būti ne tik nesusiję priesaika ar pasižadėjimu kitai valstybei, bet taip pat ir neturėti kitos šalies pilietybės.

"Arba Seimas turi priimti įstatymo pataisą, jog Seimo nariais gali būti dvigubą pilietybę turintys asmenys, arba R.Sedlickas turi pasitraukti iš Seimo", - sakė N.Medvedevas.

Pats R.Sedlickas žurnalistams teigė neketinąs atsisakyti turimos JAV pilietybės. "Mano mandatas yra visiškai teisėtas. Teisinė padėtis dabar nereikalauja, kad atsisakyčiau pilietybės", - pažymėjo jis. Etikos ir procedūrų komisija R.Sedlicko mandato teisėtumą svarstė Seimo pirmininko Artūro Paulausko prašymu.

R.Sedlicką komisijos posėdyje gynęs jo frakcijos kolega Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Raimundas Šukys teigė, jog "Seimo pirmininko prašymas komisijai teisiškai nekorektiškas", nes peržengia komisijos kompetencijos ribas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.